Gyerekkel repülni nem mindig egyszerű, de nem is lehetetlen vállalkozás. Igaz, igényel némi tervezést, de szerencsére a légitársaságok is fel vannak készülve arra, hogy a családosokat fogadják.

Egy kisgyermeknek speciális igényei vannak – nagyon jól tudják ezt a légitársaságok is, így a babával utazóknak sokkal több lehetőségük van, ami a pakolást illeti. Néhány dologra természetesen feltétlenül szükség van utazás alatt, viszont ezeket bátran magukkal vihetik a szülők.

Forrás: Unsplash

Tápszer, anyatej: Kisgyermekkel való utazás esetén a reptéri szabályok sokkal megengedőbbek. Mind anyatejet, mind gyermektápszert át lehet vinni az ellenőrzéskor, és nem kell betartani a 100 milliliteres határt sem.

Amennyiben a tápszert por formában viszi fel az édesanya a gépre, felforralt vagy kifejezetten gyermekek számára készült vizet is vihet magával. Ezeket külön tálcára kell helyezni, a személyzet pedig elviheti ellenőrzésre vagy megkóstoltatja az édesanyával.

Érdemes észben tartani, hogy a dehidratáltság a felnőttek szervezetét is nagyon megviseli, a gyermekekről nem is beszélve. A szülőknek oda kell figyelni arra, hogy a kicsi mindig igyon elég vizet az út alatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Babakocsi: A babakocsiért nem kell külön fizetni, az ugyanis benne van a repülőjegyben két éves kor alatti gyermek esetén. A legtöbb légitársaság az esernyőformára összecsukható babakocsit preferálja. Általában nem kell ezeket a check-innél feladni, de be kell mutatni.

A babakocsikat a legtöbb repülőtéren és légitársaság esetében elegendő a beszállás előtt, a lépcső aljában, vagy az utashídban átadni a földi kiszolgálóknak, és amennyiben az érkezési reptéren figyelmes a személyzet, úgy már kirakodáskor a repülőnél visszaadják a szülőknek, más esetben a többi feladott poggyásznál kell várni. A babakocsit higiéniai okok miatt érdemes egy erre szolgáló tokba, vagy nejlonzsákba csomagolni lehetőség szerint. Vannak olyan nagyobb repülőterek, amelyek első sorban az átszálló utasoknak adnak repülőtéri babakocsit, így a tranzitreptéren nem szükséges felvenni a saját babakocsit.

Forrás: Unsplash.com

Autósülés: Sok légitársaság engedélyezi, hogy a szülők felvigyenek a fedélzetre gyermek autósülést/hordozót, amennyiben az ötpontos biztonsági övvel van felszerelve. Ez hasznos arra az esetre is, ha a célországban autót bérelnek a szülők, így a gyerekülés kérdése is meg van oldva. Erről a lehetőségről mindenképpen érdeklődni kell a légitársaságnál az indulás előtt.

Pelenka: Amennyiben a gyerkőc még pelenkás, természetesen kell neki pakolni eleget az útra a kézipoggyászba. Érdemes még felszállás előtt lecserélni a piszkos pelust, hiszen a gépen sokkal több bosszúságot okoz a művelet a szűk mosdóban és a beszállítás után akár egy óra is eltelhet, amíg kijutunk a mosdóba. A használt pelenkát semmilyen esetben sem szabad a lefolyóba dobni, hanem a szemetest kell használni.

Játékok: Egy gyerek nagyjából tíz perc után unja meg a repülőutat, úgyhogy mindenképpen előre gondoskodni kell a szórakoztatásáról. Nem érdemes viszont túl sok játékot vinni, mert a szülő a saját dolgát nehezíti meg, ha egy idő után már a helyén sem fér el a sok holmitól. Arra azért nem árt figyelni, hogy olyan játékok legyenek a fedélzeten, amik nem kergetik őrületbe a többi utast, mert egy idő után elég népszerűtlen lesz a család.

Sok légitársaság fedélzete külön is felkészül a kicsik szórakoztatására, a személyzet szívesen ad papírt és ceruzát vagy könyvet, hogy a gyerekek utazását (és ezzel a többi utasét is) kellemesebbé tegyék.

Még több tippet olvashatsz ITT arról, hogy hogyan lesz könnyebb az utazás kisgyerekkel.

Milyen tippjeid vagy tapasztalataid voltak, amikor kisgyermekkel utaztál? Oszd meg velünk a Facebookon!