A várandósság idején sok minden tiltólistára kerül a kismama számára, a repülés azonban biztonságos lehet – egy bizonyos ideig, és néhány szabály betartása mellett.

Legyen szó üzleti ügyről, családi látogatásról vagy csak nyaralásról, a repülésről a várandósság alatt sem kell lemondani. Az orvosok azonban szoktak adni néhány jó tanácsot, hogy az út kockázatmentes legyen.

A légitársaságoknak nincs egységes szabálya a várandós nőkre – így változhat az, hogy a terhesség hányadik hetéig engedik felszállni az utast a repülőre, illetve milyen papírokra van szükség.

Az azért általánosan elmondható, hogy a légitársaságoknál
a várandósság 36. hetéig javasolják az utazást, de már a 18. héttől kérhetnek papírt arról, hogy milyen állapotban van a kismama,
hogy elvégezték a szükséges vizsgálatokat, a komplikációk elkerülése érdekében.

(Forrás: Unsplash.com)

Anyukaként több dolog is aggodalomra adhat okot. Az egyik a sugárzás, ami a földfelszíntől eltérően utazómagasságban nagyobb – azonban ez is olyan csekély, hogy egy-egy repülőút alatt nem okoz semmilyen károsodást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légnyomás és a levegő oxigéntartalmának változása ehhez hasonlóan semmilyen következményekkel nem jár egészséges terhesség esetén.

Olyan esetben azonban, ahol a kismamának szív-vagy tüdőbetegsége van, oxigénhiány léphet fel, ami a magzatra is káros lehet.

A legnagyobb veszélyt azonban a trombózis kockázata okozza. A kismamáknál ez a földön is rizikófaktor, illetve repülés közben az arra hajlamosaknál szintén felléphet. A vér ilyenkor összesűrűsödik a végtagokban, ettől alakulhat ki a vérrög.

A trombózis ellen azonban lehet védekezni: repülés közben is sokat kell mozogni, odafigyelni a hidratációra, valamint a speciális harisnya viselése is csökkenti a kockázatot.

A kismamának a repülés előtt mindenképpen konzultálnia kell az orvosával,
aki egy papírt is kiállít a komplikációmentes várandósságról, amelyet már a check-innél, vagy akár a repülő személyzetének is be kell mutatni. Ezen rajta áll, hogy mikorra várható a baba érkezése, a várandósság korábbi kondíciói, illetve az orvos jóváhagyása.

Összességében azonban minden orvos egyetért abban, hogy várandósan ugyanolyan biztonságos utazni repülővel, mint bármilyen másik közlekedési eszközzel – sőt, egy hosszabb autóút helyett érdemesebb egy rövidebb repülős utazást választani, a 36. hétig.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!