Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) szerint részben újra biztonságosan használható az iráni és iraki légtér, amelynek elkerüléséről a hónap elején, az Ukraine International járatának lelövése után döntöttek.

A szervezet honlapján elérhető tájékoztatás szerint a legújabb biztonsági információk alapján az EASA kockázatkezelő csoportja úgy ítélte meg, hogy visszavonható a január 11-én kiadott, az iráni és iraki légtér teljes elkerüléséről szóló ajánlás.

Ezzel egyidejűleg hatályban marad az a dokumentum, amely az iraki légtér használatát április végéig két légifolyosóra korlátozza. Iránban július 16-ig továbbra sem javasolják az FL250 (25 ezer láb, 7,6 kilométer) repülési szint alatti repüléseket.

Fotó: AIRportal.hu

Az intézkedés hatására több légitársaság is újra elkezdte használni a két ország légterét, sőt, a Lufthansa-csoport újraindította teheráni járatait is.

A Wizz Air dubaji járata szerdán még Egyiptom és Szaúd-Arábia légterén keresztül repült az emírségekbe, visszafelé pedig lárnakai megállással közlekedett. A csütörtöki járat pontos repülési útvonala cikkünk írásakor nem volt ismert. A nagyobb európai légitársaságok közül a KLM kezdte el elsőként újra átrepülésre használni a két ország légterét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint korábban megírtuk, Irán január 11-én reggel beismerte, hogy fegyveres erői lőtték le tévedésből az Ukraine International Airlines (UIA) Boeing 737-es utasszállító repülőgépét január 8-án közvetlenül a teheráni reptérről végrehajtott felszállást követően.