Több tízezer dollár értékű bírságot és akár börtönt is érhet az Egyesült Államokban az, ha valaki nem tartja be a légitársaságok utazási szabályait, miután a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) szigorú rendeletet adott ki.

Az ABC amerikai hírtelevízió tudósítása emlékeztet arra, hogy az elmúlt időszakban egyre sűrűbben kellett rendre utasítani az utasokat. Mostanában már nemcsak a maszkviselési szabályok be nem tartása, hanem az elnökválasztás eredménye miatt elégedetlenkedők rendbontása is munkát adott a biztonsági személyzetnek.

Steve Dickson, az FAA vezetője zéró toleranciát hirdetett a balhézó utasokkal szemben.

A héten kiadott hatósági rendelet értelmében figyelmeztetés nélkül akár 35 ezer dolláros (10 millió forintos) bírságra és börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akik súlyosan vétenek a szabályok ellen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“A rendelet értelmében minden, a kezünkben lévő jogosítvánnyal élni fogunk, (…) március 30-ig nem lesznek figyelmeztetések, zéró toleranciát hirdettünk, a biztonságiak azonnal büntetni fognak” – nyilatkozta Dickson az ABC-nek. Megjegyezte, hogy a határidőt bármeddig kitolhatják.

A légiutas-kísérőket képviselő szakszervezetek üdvözölték a bejelentést, mert ezzel az általuk képviselt dolgozók is nagyobb biztonságban lehetnek, a szabályok pedig szerintük elég szigorúak ahhoz, hogy elrettentők legyenek.

A hírcsatorna által begyűjtött információk szerint csak a múlt héten a United Airlines 60, az Alaska Airlines 14 embert tiltott el járatairól a maszkviselési szabályok megszegése miatt. Emellett számos, Washingtonba tartó gép fedélzetéről is jelentettek rendbontást a tüntetések kapcsán.

Az amerikai repülőtereken a biztonsági feladatokat ellátó Közlekedésbiztonsági Hatóság (TSA) tájékoztatása szerint 10 év alatt 1300 ember ellen indítottak eljárást erőszakos cselekedet miatt. Az esetek többségében légitársasági dolgozókra támadtak az utasok.