Sokba kerülhet a vakáció a figyelmetlen turistáknak az olasz fővárosban, ugyanis ezentúl akár 400 eurós büntetésre számíthatnak, ha műemléken pihennek meg.

Nemrég hozott új rendeletet Róma városi tanácsa, amely szerint tilos leülni az olasz főváros műemlékeire. 

Az egyik érintett helyszín, ahol ezentúl nem szabad megpihenni, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Spanyol lépcső.

A 174 fokból álló, 1726-ban épített műemlék eddig az egyik legnépszerűbb ücsörgőhely volt a turisták körében, mostantól viszont 250-400 eurós pénzbüntetésre számíthatnak, ha figyelmen kívül hagyják az új szabályt.

“Az emberek jönnek, áthaladnak a lépcsőn, és távoznak. Végre elmondhatjuk, hogy a Spanyol lépcsőt visszakapta a város” – fejtette ki a helyi lakosok egyesületének vezetője. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Spanyol lépcsőt eddig valósággal “megszállták” a turisták (forrás: pixabay)

Az újonnan bevezetett tilalom nem csak a Spanyol lépcsőre, de más műemlékekre is vonatkozik, mint például a Trevi-kút. 

Az új szabályt már júniusban bevezették, azóta még senkit sem büntettek meg, ám az ott állomásozó rendőröknek nagyon sok turistát kellett figyelmeztetniük.

Róma egyre több erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy minél jobban megőrizhesse műemlékei állapotát, a Spanyol lépcsőt érintő tiltást azzal magyarázták, hogy sok ücsörgő graffitizett, szemetet hagyott maga után, vagy egyéb módon károsította a helyet. Nemrég egyébként betiltották a Trevi-kútban való fürdőzést is.

A többi olaszországi helyszínen szintén hasonló, a turistákat korlátozó intézkedéseket hoztak: Firenzében az utcán evést tiltották meg, Velence történelmi központjához közel pedig hamarosan nem köthetnek ki az óriási óceánjárók.

Rómába budapesti indulással rendszeresen vannak olcsó jegyek a Ryanair és a Wizz Air járataira, de érdemes figyelni az újonnan bevezetett szabályokra, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazót.