Sokkal alacsonyabb forgalomra számít az Eurocontrol a tagországai légterében az újonnan bevezetett utazási korlátozások miatt. Jövő év februárjáig 50-55 százalék körüli szinten stagnálhat majd a gépek száma a 2019-eshez képest, és a kieső bevétel is nagyobb lehet az eddig vártnál.

Az európai forgalomszervezésért felelős szervezet közleménye szerint a most következő hat hónapban 1 millióval kevesebb járat közlekedik majd a légtérben, mint azt korábban becsülték, ez azt jelenti, hogy a 2019-es szinthez képest 6 millióval kisebb lesz a légiforgalom.

A tavasszal készült előrejelzés, amely koordinált újranyitást és intézkedéseket feltételezett, jövő februárra tavalyhoz képest 15 százalékkal alacsonyabb forgalommal számolt, most viszont már csak a 2019-es szint felének visszaépülésére látnak esélyt.

Eamonn Brennan, a szervezet főigazgatója aggodalmát fejezte ki, mivel ez az előrejelzés is túl optimistának bizonyulhat, ha a tagállamok újabb és újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az adatok szerint az elmúlt napokban folyamatosan csökkent a járatszám, az utasok is elmaradnak: ahhoz, hogy ez megváltozzon, sokkal kiszámíthatóbb szabályozásra és a tagállamok közötti összehangolt intézkedésekre lenne szükség – vélekedett Brennan.

A mostani előrejelzés összeállításánál azzal számoltak, hogy az államok a jövőben sem fogják összehangolni lépéseiket, emiatt az üzleti és turista célú utazás alacsony szinten marad, a rendkívül mérsékelt előzetes foglalási szint miatt pedig a légitársaságok egyre több járatot szüntetnek meg, az interkontinentális útvonalak piaca pedig rendkívüli szűk marad.

Ezeket a hatásokat együttvéve az Eurocontrol számításai szerint 2020-ban a fő légiközlekedési piaci szereplők 140 milliárd euró bevételtől eshetnek el, ez 30 milliárd euróval több, mint amire a legutóbbi, az áprilisi előrejelzésben számítottak.