Az utazási korlátozások újbóli bevezetése miatt az Airbus szerint kedvezőtlenebb helyzetbe került a légiközlekedési iparág, mint azt a nyár végén várták, így 15 ezer fős csoportos létszámleépítés jöhet az európai repülőgépgyártónál.

A Reuters szerint Michael Schöllhorn, az Airbus üzemelésért felelős vezetője arról beszélt a Handelsblattnak, hogy mivel az új korlátozások miatt sokkal kedvezőtlenebbül alakult eddig az ősz, mint azt előzetesen becsülhették, illetve a jövőbeni kilátások is romlottak, elkerülhetetlen lesz egy nagyobb elbocsátási hullám az Airbusnál.

Guillaume Faury vezérigazgató korábban is azt mondta, hogy nem lehet kizárni az újabb elbocsátásokat, Schöllhorn szerint pedig legalább 15 ezer embert küldhetnek el a cégtől.

Fotó: Airbus

A vezető a különböző gyártási helyszínek jövője miatt is aggodalmát fejezte ki, szerinte több egységük sem tudta megfelelő módon kihasználni a kapacitásokat, ezért most félő, hogy komplett telephelyeket kell majd időszakosan bezárni. Azt azonban kizárta, hogy bármelyik német üzemet ez fenyegetné.

Az Airbusnak Hamburgban, Toulouse-ban, a kínai Tiencsinben, az USA-beli Mobile-ban és a kanadai Mirabelben vannak végösszeszerelő sorai, emellett több kisebb gyára üzemel francia, spanyol, német és brit területeken, amelyek a repülőgépek kisebb-nagyobb elemeit készítik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az európai gyártóval kapcsolatban szeptember végén jelentette a Reuters saját forrásaira hivatkozva, hogy a szigorodó utazási szabályok, illetve az ezek okán mérséklődő kereslet ellenére sem tervezik tovább csökkenteni a repülőgépek gyártási rátáját.

Az Airbus azzal számol, hogy középtávon stabil marad a kereslet, és a beszállítói hálózatot is védeni szeretné, hogy ne menjenek csődbe a partnerek.