Sokak számára egy nyaralás kezdete maga a rémálom, mert nehezen vészelik át az oda vezető utat: nem csak az autó vagy hajóút viselheti meg a szervezetet, de a repülés is. Néhány egyszerű módszer segítségével azonban azok is megkönnyíthetik az utazásukat, akik hajlamosak rosszul viselni a repülést.

A légi utak során bekövetkező betegség-érzet oka az agyban keresendő: a megváltozott gyorsaságot a belső fül érzékeli, a szem azonban nem látja, így nem is tudja feldolgozni.

Sokan szenvednek utazás alatt a jelenség miatt, amelynek a tünetei általában a fejfájás és szédülés, verejtékezés, hasfájás, hányinger vagy hányás.

Szerencsére ezekre a tünetekre is van megoldás, így az arra érzékenyeknek sem kell rémálomként megélni az utazást.

Az ülőhely is befolyásolja az utazási élményt. Éppen ezért, ha van rá lehetőség, érdemes kiválasztani, hol szeretnénk ülni. A repülőgép eleje és a szárny környéke a legstabilabb, itt érezhető legkevésbé a rázkódás, vagyis a testnek is ezek a helyek a legkomfortosabbak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Figyelni kell az étkezésre és a vízfogyasztásra, nem csak a repülőút alatt, hanem már előtte is. Ha valaki könnyen rosszul lesz a repülőn, annak mindenképp kerülnie kell a nehéz ételeket a repülést megelőző napon. Fogyasszon kímélő, kevés kalória tartalmú menüt, valamint érdemes óvakodnia a sótól, ami dehidratálja a szervezetet.

(Forrás: Pixabay.com)

Repülés előtt és közben egyébként is oda kell figyelni a megfelelő folyadék mennyiségre, és az alkohol természetesen ilyenkor kerülendő. A víz mellett szuper frissítő lehet a gyömbéres ital vagy cukorka. A gyömbér jó hatással van az emésztőrendszerre, megnyugtatja a gyomrot.

Bár sokszor alapvetően hűvös van a repülőgépen, rosszullét esetén érdemes a légkondicionáló fúvókáit (amelyik gépen erre van lehetőség) szükséges ideig az arcra irányítani, a levegő segít a hányinger és a szédülés leküzdésében.

Sokszor az is segíthet, ha előre, felfelé nézünk. Semmiképp sem jó ötlet rosszullét esetén olvasással elterelni a figyelmet, hiszen ilyenkor a szemnek ismét másként kell fókuszálnia, ezzel felerősítve a tüneteket.

Ha semmi sem segít, akkor végső esetben a különböző gyógykészítményeket is igénybe lehet venni, amelyek csillapítják az utazás közben kialakult rosszullét tüneteit.

Amennyiben ezek sem segítenek és rosszul érezzünk magunkat, kérjük a légiutaskísérők segítségét.

Van bevált módszered arra, hogyan tedd könnyebbé az utazást? Oszd meg velünk egy Facebook kommentben!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!