A holland királyi légitársaság ezentúl a járatai fedélzetén összegyűjtött PET-palackokból készít karbantartáshoz szükséges eszközöket.

A KLM igen különös módját választotta a PET-palackok újrahasznosításának: 3D-s nyomtatáshoz szükséges szálakká alakítja át ezeket, majd repülőgép-szereléshez szükséges szerszámok gyártásához használja fel.

Az üres palackok 3D-ben nyomtatott szerszámokként hozzájárulnak ahhoz, hogy a légitársaság műszaki és karbantartási osztálya pénzt és időt spóroljon. 

Ilyen a 3D nyomtatókban használt nyomtatószál (forrás: KLM)

A KLM eddig külső szállítóktól szerezte be a nyomtatószálakat, mostantól azonban minden járat végén összegyűjtik a palackokat, majd újrahasznosító egységbe szállítják őket.

A KLM műszaki és karbantartási osztálya már egy ideje 3D-nyomtatókat használ a javítási és karbantartási folyamatainak felgyorsítása érdekében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság egy példát is hozott erre: speciális dugókat fejlesztettek ki annak érdekében, hogy festés közben a Boeing 737-es repülőgépeken a nem kívánatos helyekre ne kerüljön színezőanyag.

A légitársaság célja az, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkentse fedélzeti hulladékának mennyiségét a 2011-eshez képest. Ezt két módon szeretné elérni: egyrészt kevesebb szemetet fog termelni járatai fedélzetén, másrészt pedig növeli az újrahasznosítás arányát. Tavaly 8 százalékkal csökkentette a KLM a fedélzeti hulladékát, a maradéknak pedig a 28 százalékát hasznosította újra.

forrás: KLM