A Ryanair utasai a légitársaság mobilalkalmazásán belül kezelhetik a PCR-tesztjeik eredményét, az oltási igazolásukat és az egyéb, járvánnyal kapcsolatos dokumentációt, amelyekre az Európán belüli utazáskor szükség lehet.

A fapados cég a lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, az oltási programok segítségével a nyári időszakban újra fellendülhet majd a forgalom, ezzel az újítással pedig igyekeznek zökkenőmentessé tenni az utazást.

A Ryanair biztos abban, hogy az oltással együtt júniustól fokozatosan megszűnik majd a karanténkötelezettség, addig pedig a mobilalkalmazáson belül minden fontos adatot egy helyen kezelhetnek az ügyfelek, így könnyen bemutathatók az igazolások a repülőtéren.

Fotó: Ryanair

Mivel az uniós országoknak még nincs közös vakcinaútlevele, és a nyári csúcsidőszakig vélhetően nem is lesz, a Ryanair maga döntött úgy, hogy bevezeti az újítást.

Hasonló megoldást kínál az egyelőre tesztfázisban lévő IATA Travel Pass is, amelyről Alexandre de Juniac, a szervezet vezetője a héten tartott videokonferencián elmondta: nem vakcinaútlevélként kell tekinteni rá, hanem olyan alkalmazásként, amely együtt kezeli a járvánnyal kapcsolatos, utast érintő dokumentumokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról korábban beszámoltunk, az uniós országok vezetői elviekben megállapodtak arról, hogy közös vakcinaútlevelet dolgoznak ki, erről kiszivárgott egy jogszabálytervezet is. Olyan rendszer bevezetésén dolgoznak, amelyben az országok kölcsönösen elfogadják a másik fél által kiállított dokumentumot, legyen szó akár oltási igazolásról, akár PCR-teszteredményről.

A tervezetről az informátor azt mondta, hogy az Európai Unió egészségügyi hatósága által jóváhagyott termékek mellett az egyes országokban sürgősségi eljárás révén engedélyezett oltóanyagokat is elfogadnák, így a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V vakcinákat is.

Ezt azt jelenti, hogy az ezekkel beoltott uniós állampolgárok is szabadon utazhatnának a közösségben.