A határnyitásokhoz tervezett közös EU-s igazolási rendszer nemcsak azokat az oltóanyagokat fogadhatja majd el, amelyeket az uniós hatóság jóváhagyott, hanem az egyes tagállamokban sürgősséggel engedélyezetteket is, egy informátor szerint.

A Bloomberg az ügyre rálátó forrására hivatkozva azt írta: egy friss tervezet szerint az EU-s szintű „Covid-igazolás” rendszere tartalmazza majd, hogy birtokosa kapott-e koronavírus elleni védőoltást, ha igen, akkor milyet és mikor. Rögzíteni lehet rá a PCR-teszt eredményét is, illetve azt, hogy korábban megfertőződött-e az illető a vírussal, tehát természetes immunitással rendelkezik-e.

A nyilvánosságra még nem hozott tervezetnek az a célja, hogy az emberek minél előbb gyakorolhassák az egyik alapvető EU-s jogot, a szabad utazást, emellett pedig az, hogy segítsék a nagyrészt turizmusból élő, javarészt déli országokat, olyan rendszer kiépítésével, amelynek köszönhetően újra megnyithatók a határok.

Képünk illusztráció. (Forrás: Emirates)

Az uniós tagállamok vezetői elméletileg múlt hónapban megállapodtak a vakcinaútlevelekkel kapcsolatos fő irányelvekről. A mostani tervezet olyan rendszert vezetne be, amelyben az országok kölcsönösen elfogadják a másik fél által kiállított dokumentumot, legyen szó akár oltási igazolásról, akár PCR-teszteredményről.

A forrás azt mondta, az Európai Unió egészségügyi hatósága által jóváhagyott termékek mellett az egyes országokban sürgősségi eljárás révén engedélyezett oltóanyagokat is elfogadnák, így a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V vakcinákat is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt azt jelenti, hogy az ezekkel beoltott uniós állampolgárok is szabadon utazhatnának a közösségben.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy ez a kitétel még több olyan ország ellenérzését is kiválthatja, ahol csak az uniós engedéllyel rendelkező oltóanyagot használják. A cikk külön kiemelte Magyarországot, ahol a Sinopharm és a Szputnyik V vakcinákat is alkalmazzák az uniós beszerzésű oltóanyagok mellett.

Mint ismert, a magyar kormány legutóbbi döntése értelmében hazánkban egy plasztikkártya lesz oltásról szóló igazolás, azon viszont jelen állás szerint nem tüntetik fel, hogy mely oltóanyagot alkalmazták, bár korábban még szerepelt volna ez is.

A Bloomberg megjegyezte, hogy az uniós oltási program lassan halad: a tagországokban átlagosan, összesítve 9,4 százalékos az átoltottság, de az Európai Bizottság szerint továbbra is elérhető korábbi cél, a lakosság 70 százalékának beoltása a nyár végéig.