Március 16-ig fenntartja a határellenőrzést a kormány, csak a külügyminisztérium listáján szereplő Európán kívüli országokból hazaérkező üzleti utazók mentesülnek majd a karantén alól, a magyar “vakcinaigazolvány” pedig nem fogja tartalmazni a védőoltás típusát.

Február utolsó napjának reggelére számos, a járvány kezelésével összefüggő rendelet módosítását tette közzé a kormány a Magyar Közlönyben. Ezek között van több olyan rendelet is, amely az utazással, illetve az utazási korlátozásokkal kapcsolatos, ezeket gyűjtöttük össze.

Vége lehet az üzleti útnak álcázott egzotikus utazások utáni karanténmentes hazatérésnek

A 88/2021. (II. 27.) rendeletével módosította a kormány a tavaly szeptembertől életbe lépett, azóta többször is módosított, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) rendletét.

A korábbi rendelet azon része módosul március 1-től, amely a gazdasági, illetve üzleti célú utazások esetén az országba történő belépéskor elrendelt 10 napos karantén alól mentesítette az üzleti utasokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legfontosabb, hogy lényegében az Európán kívüli országok tekintetében a külügyminisztérium állít össze egy olyan listát, ahonnan érkezve megmarad az üzleti utazók mentessége a karantén alól.

Amelyik ország ezen a listán nem szerepel, az onnan érkezőkre ugyanúgy vonatkozik majd a tíz napos karantén, mint a turistákra, hiába igazolják az üzleti út tényét.

Fotó: AIRportal.hu

Az Európai Unió tag- vagy tagjelölt államai, az Európai Gazdasági Térség vagy azzal azonos jogállású államok, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága irányából továbbra is karanténmentesen léphetnek be azok a magyar állampolgárok, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy a kiutazás célja gazdasági vagy üzleti célú tevékenység volt.

A fent felsorolt országokon kívüli államok esetében a külpolitikáért felelős miniszter a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben ad majd ki egy listát azokról az államokról, ahonnan visszaérkezve ha a magyar állampolgár igazolja, hogy a kiutazás célja a gazdasági vagy üzleti célú tevékenység volt, akkor korlátozás (lényegében karantén) nélkül beléphet az országba.

Az országok listájáról szóló rendeletet vélhetően március 1-jén adja majd ki a külügyminisztérium.

A belépéskor hitelt érdemlően igazolnia kell az utasnak, hogy a valóban üzleti célú volt az utazás. Ha a magyar állampolgár Magyarországra történő belépése során az indok igazolásának hitelességével kapcsolatban kétség merül fel, akkor az utas nem mentesül a karantén alól.

Marad a határellenőrzés

A kormány 87/2021. (II. 27.) rendeletével módosította a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. (VIII. 30.) rendeletét. Eszerint a határellenőrzést a schengeni belső határokon (ami nem jelent határzárat!)
2021. március 16-ig tartja fenn a kormány a járványhelyzet miatt.

Érdekesség, hogy ezt szeptember óta mindig havonta és egy hónappal hosszabbította meg a kormány, most pedig csak mintegy két héttel, március közepéig.

Nem fogja tartalmazni a védőoltás típusát a magyar vakcinaigazolvány

A kormány a 86/2021. (II. 27.) rendeletével módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletet is, eszerint
a “Védettségi igazolvány” és “A koronavírus elleni védőoltást igazoló applikáció” az eredeti rendelettel ellentétben nem fogja tartalmazni a védőoltás típusát.

Ezzel vélhetően azt akarja kivédeni a kormány, hogy az utazáskor egyes országok esetleg diszkriminálják azokat a magyarokat, akik az Európai Unióban még csak Magyarországon engedélyezett és használt orosz Szputnyik V vagy a kínai Sinopharm vakcinát kapták.