A külügyminisztérium március 1-jén kiadta rendeletét, amely tartalmazza azoknak az országoknak a listáját, ahonnan továbbra is karanténmentesen térhetnek haza azok a magyar állampolgárok, akik hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy az utazás célja üzleti, gazdasági tevékenység volt.

Amint korábban megírtuk, a kormány február 27-én megjelent 88/2021. rendeletével módosította a tavaly szeptembertől életbe lépett, azóta többször is módosított, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) rendeletét.

A korábbi rendelet azon része módosul március 1-től, amely a gazdasági, illetve üzleti célú utazások esetén az országba történő belépéskor elrendelt 10 napos karantén alól mentesítette az üzleti utasokat.

A legfontosabb, hogy lényegében az Európán (EU+EGT+Egyesült Királyság) kívüli országok tekintetében a külügyi tárca állít össze egy olyan listát, ahonnan érkezve megmarad az üzleti utazók mentessége a karantén alól.

Fotó: AIRportal.hu

Amelyik ország ezen a listán nem szerepel, az onnan érkezőkre ugyanúgy vonatkozik majd a tíz napos karantén, mint a turistákra, hiába igazolják az üzleti út tényét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A külgazdasági és külügyminiszter 4/2021. (III. 1.) KKM rendelete szerint az országok listája a következő:

a) Amerikai Egyesült Államok,
b) Bahrein,
c) Egyesült Arab Emírségek,
d) Indiai Köztársaság,
e) Indonéz Köztársaság,
f) Izrael Állam,
g) Japán,
h) Kínai Népköztársaság,
i) Koreai Köztársaság,
j) Oroszországi Föderáció,
k) Szingapúr,
l) Török Köztársaság és
m) Ukrajna.

Frissítés: A külügyminisztérium március 2-án újabb rendeletet adott ki, a fenti 13 ország mellé felkerült még négy állam:

  • Azerbajdzsán,
  • Kazahsztán,
  • Kirgizisztán,
  • Üzbegisztán.

Az Európai Unió tag- vagy tagjelölt államai, az Európai Gazdasági Térség vagy azzal azonos jogállású államok, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága irányából továbbra is karanténmentesen léphetnek be azok a magyar állampolgárok, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy a kiutazás célja gazdasági vagy üzleti célú tevékenység volt.

Arra nem találtunk választ a rendeletekben, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra az “üzleti utasokra”, akik a fenti 13 országban (vagy akár az EU-ban) átszállva érkeznek haza eredetileg egy, a listán nem szereplő egzotikus országból indulva, avagy például úgy térnek haza, hogy az utat egy rövid, Dubajban eltöltött 24 órás stopoverrel megszakítják. 

További információk a március 1-től érvényes utazási szabályoktól:

Marad a határellenőrzés, vége lehet az üzleti útnak álcázott egzotikus utazásoknak