Szigorúbb utazási szabályokat vezet be a kormány szeptember 1-től Magyarországon a koronavírus-járvány behurcolásának megakadályozása érdekében – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón.

A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak szeptember 1-től két hét karanténba kell vonulniuk, de ebből öt napnál nem régebbi, 48 óra különbséggel elvégzett két, negatív PCR-teszttel ki lehet szabadulni.

Az új intézkedés részeként az országok korábban bevezetett piros/sárga/zöld besorolása megszűnik, szeptember 1-től mindegyik piros lesz Magyarországon kívül.

A karanténból csak a második koronavírus-teszt negatív eredményét követően lehet szabadulni, hasonlóan, mint a nyári szabályozás szerint a piros besorolású országokból érkezőknek, viszont ezeket már csak itthon lehet csináltatni, külföldi vizsgálati eredményt nem fogadnak majd el.

A kiutazást nem korlátozza a kormány, hazatéréskor viszont a karantén alól felszabadító tesztek költségét az állampolgároknak kell fizetniük továbbra is.
(A kontaktkutatás során képbe került emberek tesztelését az állam fizeti.)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Szeptember 1-től néhány kivétellel külföldiek nem léphetnek be az országba.

A kivételek közé tartozik a korlátozott sávban határátlépés (határ mentén ingázók), a kapcsolt vállalkozások közötti utazás (külföldi munkavállalók), szigorú szabályok mellett a tranzitforgalom, vagyis megmarad a humanitárius folyosókon történő áthaladás lehetősége, az áruforgalom, a katonai konvojok áthaladása és még néhány eset. A sporteseményekre külön szigorú szabályok vonatkoznak majd, és emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőr-főkapitány adhat mentességet. Ezek a napokban megjelenő részletes szabályozásból derülnek majd ki.

Gulyás annyit elmondott, hogy részben a tavaszi, lezáráskori eljáráshoz térnek vissza: mint ismert, akkor a külföldi, de Magyarországon tartózkodási engedéllyel és lakcímmel rendelkezők, a magyar állampolgárok külföldi hozzátartozói (pl. házastárs) beléphettek.

A részletszabályokról későbbre ígért tájékoztatást a miniszter, az új intézkedések egyelőre egy hónap időtartamra lépnek életbe.

A szigorítás várhatóan komoly hatással lesz a budapesti és debreceni légikikötők forgalmára is, a következő napokban a tavaszihoz hasonló volumenű járattörlések várhatók a visszaeső kereslet miatt.

Cikkajánló:

Így szabadulhatsz mihamarabb a karanténból egy külföldi utazás után

A kormányinfó teljes felvétele: