Csütörtökön megérkezett Amszterdamba, a Schiphol nemzetközi repülőtérre az Arke charter légitársaság első Boeing 787-8 típusú utasszállító repülőgépe. A vadonatúj, GEnx-1B hajtóművekkel szerelt Dreamliner egyenesen Paine Fieldről repült bázisára, hogy aztán a világ legnagyobb turisztikai cégcsoportjának, a TUI Travel PLC égisze alatt egzotikusabbnál egzotikusabb helyekre szállíthassa utasait.

Az Arke felettébb büszke rá, hogy Hollandiában az első légitársaság, amely Boeing 787-est állít szolgálatba. A flotta legújabb típusa júliustól a Holland Antillák szigeteire, Curacaora, Arubára és Bonairéra fog járatokat teljesíteni, a fedélzeten két osztályon összesen 299 utasnak (18+281) helyet biztosítva.

A TUI Travel PLC egyébként 15 darab 787-8-asra szóló megrendelési szerződést kötött a Boeing gyárral, amelyből hat már átadásra is került. Ezek a Thomson Airways (4db), a Jetairfly (1db) és immáron az Arke (1db) gépparkjában működnek. Az Arke összesen három Dreamlinerrel fog rendelkezni, amelyek feladata lesz az idősebb Boeing 767-300ER típusok váltása is.


Az első holland Dreamliner PH-TFK lajstrommal áll szolgálatba az Arke meglévő 5 darab Boeing 737-800NG és ugyancsak 5 darab Boeing 767-300ER típusa mellett.

Érdemes megjegyezni, hogy a nemzeti légitársaság, a KLM flottájában is megtalálható lesz a 787-es gépcsalád, de a 2015-től érkező első Dreamlinereik a hosszabb törzsű, 9-es szériából kerülnek ki. Azonosság viszont, hogy az Air France – KLM csoport ugyancsak a General Electric hajtóműveit választotta a tolóerő biztosítása végett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!