Az Európai Bizottság határozata szerint az ír fapados illegális támogatást kapott, amikor megegyezett arról, hogy Montpellier-t reklámozza, ezért 8,5 millió eurót (2,7 milliárd forintot) vissza kell térítenie a francia állam részére.

Versenytorzítónak és nem megengedettnek minősítette friss határozatában az Európai Bizottság azt a marketingmegállapodást, amelyet a Ryanair és a francia Montpellier város környékén működő turisztikai szervezet kötött – olvasható a testület döntésében.

A határozat alapján a Ryanair 2010 és 2017 között mintegy 8,5 millió eurót kapott azért, hogy Montpellier-t és környékét reklámozza, de az ügylet csupán azt biztosította, hogy az ír fapados fenntartsa a montpellier-i üzemelését.

Fotó: AIRportal.hu

A határozat szerint nem szolgálta a régió érdekeit a megállapodás, amely így tiltott állami támogatásnak minősül, így az ír fapadostól a francia államnak vissza kell szereznie az összeget.

Az illetékes turisztikai szervezet és a Ryanair ügylete ellen a légitársaság egyik nem megnevezett versenytársa emelt panaszt a dokumentum szerint, ezért indított az Európai Bizottság 2018 júliusában vizsgálatot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A döntésről szóló közlemény azt is felidézi, hogy az elmúlt években a testület számos hasonló, tiltottnak minősülő, légitársaságoknak nyújtott támogatást talált, például a szardíniai Olbia, Alghero és Cagliari, az ausztriai Klagenfurt vagy épp kisebb németországi repterek esetében.