A 2016-os évet is 2 milliárd dollár fölötti adózott eredménnyel zárta a társaság, ez sorozatban a negyvennegyedik év, amikor nyereséget termel a világ legnagyobb diszkont légitársasága.

Fotó: Southwest Airlines | © AIRportal.hu

Fotó: Southwest Airlines

A légitársaság honlapján közölt statisztika szerint 2016-ban az előző évihez képest 3,1 százalékkal több, 20,4 milliárd dollár árbevételre tett szert, és hiába emelkedett 6,1 százalékkal 16,6 milliárd dollárra az üzemelés költsége, a rekord szintű eredményt ez sem befolyásolta.

A két mutató különbségéből adódóan a Southwest üzemi eredménye 3,7 milliárd dollár lett, 8,6 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, az adózott eredmény viszont így is százmillió dollár magasabb lett, mint 2015-ben és 2,2 milliárd dollárt tett ki. Üzemi szinten a legnagyobb mértékben a személyi jellegű ráfordítások emelkedtek 6,5 százalékkal, és ez tette ki a legnagyobb összeget, 6,7 milliárd dollárt.

Arról a múlt héten írtunk, hogy ez az összeg 2017-ben feljebb is kúszhat, mivel az amerikai légitársaságoknál működő szakszervezetek a válság évei után elkezdtek nagyobb fizetést igényelni. Mivel sok légiközlekedési iparban érintett cég csődölt be a pilóták még jóval kevesebb pénzért is hajlandóak voltak dolgozni, de azóta a piaci környezet megváltozott és elkezdtek fizetésemelést követelni az érdekképviseletek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tőkemegtérülési mutató is rekord-közeli mértékbe, 30 százalékra ugrott, viszont az egy utaskilométerre vetített, utasszállításból származó haszonkulcs utasonként 15,50 dollárról 14,90-re mérséklődött.

A fapados cég eredménye azért is nagy dobás, mert a harmadik negyedévben a túlkapacitást okolva 34 százalékos csökkenést mutattak ki az adózott eredményben az előző évihez képest.

A Southwest a 2016-os év eseményei közül kiemelte, hogy kivonta a flottából utolsó Boeing 737-500-asát, elindította kubai járatait, és megállapodást kötött a szakszervezetekkel a fizetéseket is tartalmazó kollektív szerződésről.

A Southwest jelenleg a világ legnagyobb diszkont légitársasága forgalom és flotta szempontjából is. Az előző évet 124 millió utassal zárták, 5,5 százalékkal több utast jelent ez, mint egy évvel korábban és 723 gépet tudhattak december 31-ével a flottában.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!