Története egyik legnagyobb veszteségét könyvelte el a hongkongi Cathay Pacific a 2017-es pénzügyi évben, de a vezetők optimisták lehetnek, mert a második félévre sokat javult a helyzet.

A társaság honlapján közzétett jelentés szerint az ötcsillagos légitársaság 2017-ben 548 millió dollár adózás utáni veszteséget termelt, 28 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, amikor 420 milliós veszteséget hoztak össze. Ennek jelentős része, 255 millió csak 2017 első félévében jött össze, de a légitársaság már megtette a megfelelő lépéseket.

Ennek pedig már a kimutatásban is jele van, hiszen a második félévet már 90 millió dolláros nyereséggel zárták. Mindez annak a reorganizációs programnak köszönhető, amelyet a társaság a 2016-os veszteség után léptetett életbe. Bár ez nem könnyítette meg a légicég helyzetét a nemzetközi piacon, de arra jó volt, hogy a költségeket némileg csökkentette.

A Cathay Pacific már korábban is panaszkodott arra, hogy a kínai légitársaságok felől egyre nagyobb a nyomás és a verseny, ez pedig a dráguló kőolaj mellett már 2016-ban is veszteségbe sodorta a társaságot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Sokat segített az áruszállítási üzletág teljesítménye, ez a szektor ugyanis 20 százalékkal nagyobb bevételt generált, mint egy évvel korábban, de a modern flottának köszönhetően két év alatt 3,5 százalékot csökkenő kerozinfogyasztás is megtette a maga hatását.

Előrejelzésében a Cathay Pacific 2018-ra is erős árversenyt és a 2017-esnél semmiképpen nem könnyebb piaci körülményeket, ugyanakkor az átszervezés miatt az egy utasra vetített marzs további javulását várja.