Súlyproblémák miatt kénytelen volt 66 Boeing 737-esét a földre parancsolni a Southwest Airlines. Eltérő adatok szerepeltek ugyanis a gépek tömegéről az egyes rendszerekben és dokumentációkban.

A Chicago Business Journal egy a világ legnagyobb diszkont légitársaságánál dolgozóknak küldött feljegyzés alapján azt írta, több repülőgép kikalkulált tömegadatai eltérnek az egyes rendszerekben és dokumentációkban.

Mint írták múlt szerdán fedezték fel, hogy az üzemirányító központba beküldött tömegadatok nem egyeztek a dokumentációkban szereplő adatokkal, ezért az érintett gépek addig nem repülhetnek, amíg ki nem derül, hogy a gépek tömegét kikalkuláló rendszer miért nem működik megfelelően.

Forrás: Southwest Airlines

Az chicagói újság megkereste a Southwest Airlines-t, a légitársaság közölte, hogy csütörtökre virradó éjszaka kijavították a hibát, a gépek újra repülhetnek. A probléma miatt 30 járatot kellett törölni, az utasokat elszállásolták.

A lap megjegyezte, hogy az eset két hónappal az után történt, hogy az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma vizsgálatot folytat, hogy kiderüljön, a Szövetségi Légügyi Hivatal ellenőrei megfelelő mélységben és szigorral vizsgálták-e korábban a Southwest biztonsági és karbantartási eljárásait, dokumentumait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gép tömege több szempontból is fontos, a pilótáknak szükségük van rá, hogy a repülésirányító rendszer megfelelő teljesítményt számoljon ki a felszálláshoz és repüléshez, emellett a kerozin vételezéséhez is elengedhetetlen ez az adat.