Sürgősségi, áthidaló hitelt kért a francia államtól a napi 25 millió eurós veszteséggel “működő” Air France-KLM, amíg megállapodik a bankokkal egy többmilliárdos hitel részleteiről.

A Reuters a Les Echoes francia lap információit idézve írt arról, hogy a francia-holland légitársasági csoportnak azonnal készpénzre van szüksége, hogy a következő időszakot átvészelje. A kölcsön összegéről nincsenek információk, annyit tudni, hogy több milliárd euró értékű anyagi segítségről van szó.

A nagy sietség oka, hogy a légicég tárgyalásai sokkal lassabban haladnak a piaci hitelekről a pénzintézetekkel, mint várták, pedig ezektől a forrásoktól remélik, hogy 12-18 hónapra elegendő forráshoz jutnak.

Fotó: AIRportal.hu

A tárgyalások azért haladnak lassan, mert az Air France-KLM és a bankok is keveslik a francia kormány által nyújtott kezességvállalás mértékét.

Mint arról korábban beszámoltunk, 4 milliárd eurót kapna az Air France és 2 milliárdot a KLM, a franciák az összeg 75, a hollandok 90 százalékára vállalnának kezességet. A két állam 14-14 százalékban tulajdonos az Air France-KLM-ben, amely azt kérte, hogy a franciák is emeljék 90 százalékra a kezességvállalás mértékét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az értesülést sem a légitársaság, sem a francia pénzügyminisztérium nem kommentálta.

Benjamin Smith, az Air France-KLM vezérigazgatója a múlt héten azt mondta, hogy a különböző kiadáscsökkentő intézkedések ellenére naponta 25 millió eurót veszít a cég.

Forrás: Air France-KLM

Ezzel az ütemmel számolva a harmadik negyedévben (július-szeptember) elfogy a cég készpénze, de bízik abban, hogy a francia és holland kormány segíteni fog.

Bruno le Maire francia pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban a kormány támogatásáról biztosította a légitársaságot, szavai szerint a Macron-kabinet kész “masszív” segítséget nyújtani.