Horvátország könnyít a koronavírus-járvány miatti beutazási feltételeken, és már egy oltással is engedélyezi a határátlépést – közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: május 15-ig meghosszabbították a jelenleg is érvényben lévő intézkedéseket néhány könnyítéssel, amely a határátlépésre vonatkozik.

Azok az európai uniós vagy a schengeni övezethez tartozó állampolgárok, akik 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy arról szóló igazolással, hogy átestek a fertőzésen, továbbra is kiválthatják a karanténkötelezettséget azzal a változtatással, hogy míg eddig két oltásra volt szükség, éjféltől egy oltás is elég lesz a határátlépéshez – mondta a miniszter.

A rendelet nem tesz különbséget a vakcinák származását illetően.

Fotó: AIRportal.hu

Zágráb eltörölte azt az intézkedését is, amely szerint azok esetében, akik az EU-ban elfogadott antigén gyorsteszttel lépték át a határt, és tíz napnál tovább tartózkodtak az országban, meg kellett ismételniük a tesztelést. Ezentúl 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel is be lehet utazni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Horvátországban az elmúlt napon 2007 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 332 183-at. Az elmúlt 24 órában 41-en haltak bele a fertőzés okozta betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7081-re emelkedett. Kórházban 2237 beteget ápolnak, közülük 253-an vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában péntekre 918-cal több mint 240 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4250-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 626-an vannak kórházban, 157-en intenzív osztályon.

Az országban eddig a lakosság húsz százalékát oltották be. Az első dózist 418 867-en, közülük a másodikat 191 856-an kapták meg.

Szlovéniában is kiváltható a PCR-teszt oltási bizonyítvánnyal vagy arról szóló igazolással, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki.

Frissítés: Szijjártó Péter külügyminiszter május 1-jén, szombaton bejelentette, hogy Magyarország megállapodást kötött Szlovéniával és Bahreinnel a védettségi igazolások kölcsönös elismeréséről, így Szerbia és Montenegró mellett már négy országba utazhatnak szabadon a zöld plasztikkártyával rendelkező magyarok.

A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak, a Szputnyik V-nek, a CoronaVac-énak és a Sinopharménak 14 napnak, míg a Johnson & Johnson vakcinája első dózisától számítva 14 napnak, az AstraZeneca első dózisától számítva pedig 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják az igazolást.

Megjelent a rendelet, nincs többé karantén a védettségi igazolvánnyal hazatérőknek