Meg sem várták a négymillió oltott bejelentését, már április 29-én 23 órától karantén és teszt nélkül jöhetnek vissza a világ bármely államából Magyarországra azok, akik érvényes magyar védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Külföldiek viszont egyelőre csak két országból léphetnek be karanténmentesen, a külügyminisztérium bilaterális megállapodásai alapján.

A kormányinfón tett bejelentésnek megfelelően csütörtökön a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 203/2021. számú rendelete, amely módosítja a tavaly augusztus végén kihirdetett, azóta többször is módosított, az utazási korlátozásokról szóló 408/2020. számú kormányrendeletet. A tavaly ősztől érvényes szabályok szerint a külföldről hazatérőknek tíz napos karanténba kellett vonulniuk, ami csak két negatív eredményű PCR-teszttel volt kiváltható, persze számos kivétellel, például az üzleti utasokra vonatkozóan.

A legfrissebb légiközlekedési és légiutazási hírekért kövesd az AIRportal.hu Facebook oldalát!

Azaz mostantól a világ bármely országából karanténmentesen és kötelező tesztelés nélkül térhetnek vissza Magyarországra az érvényes magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők.

Ugyanis a friss módosítás alapján 2021. április 29-én 23 órától a korábbi rendelet hatálya alól mentesülnek azok, akik hazaérkezve a magyar védettségi igazolvány, valamint az azon feltüntetett, személyazonosság igazolására alkalmas hatósági dokumentum (személyi igazolvány vagy útlevél – a szerk.) felmutatásával igazolják magukat és immunitásukat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Frissítés: Az eredeti rendeletből hiányzott a kiskorúakra vonatkozó szabályozás, de Gulyás Gergely a május 6-án tartott kormányinfón bejelentette, hogy hamarosan közzéteszik a helyzetet feloldó módosítást. A május 6-án megjelent rendelet szerint
a védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt álló, és vele együtt utazó tizennyolcadik életévét be nem töltött személy is karantén és tesztelés nélkül léphet be az országba.

Forrás: nnk.gov.hu

Külföldiek esetében viszont csak olyan ország által kiállított védettségi igazolást ismer el Magyarország, amellyel ezek kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött a külpolitikáért felelős miniszter.

Az érintett országok listáját a tárcavezető a határrendészetért felelős kollégájával egyetértésben külön rendeletekben teszi közzé.

Ugyancsak a tegnap este megjelent Magyar Közlönyben tették közzé az első ilyet: a külgazdasági és külügyminiszter 7/2021. számú rendelete szerint Szerbiával és Montenegróval kötött Magyarország a védettségi igazolások kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást.

Nagy akadály hárult el az utazások elől, de nem ez az egyetlen

A hazatérést követően elrendelt tíz napos karantén volt sokak számára a külföldi utazások legnagyobb akadálya, ennek eltörlését követően immár a legfontosabb kérdés a külföldi utazások szervezésekor az lesz, hogy
mely országok és milyen feltételekkel engedik be a magyarokat, illetve a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőket.

Az egyelőre még csak rendelettervezetek szintjén létező uniós immunitási igazolással kapcsolatos legfrissebb fejleményekről itt írtunk bővebben.

Ugyanakkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium még nem vonta vissza azt a korábbi döntését, amellyel a világ összes országát utazásra nem javasoltnak sorolta be, amin bizonyos utazási célok, 42 állam esetében később némileg lazított. A jogszabályok szerint ennek komoly konzekvenciái vannak a szervezett utazásokra, az utasbiztosítások feltételeire és érvényességére, valamint a konzuli segítségnyújtás lehetőségeire is. Így bár ez a besorolás önmagában nem szab gátat az utazásoknak, fontos lenne ezt is aktualizálni.