A hétvégére Magyarország eléri a négymillió első oltással beoltott személyt, a mai kormányinfón tett bejelentés szerint pedig attól az időponttól a külföldről hazatérő, védettségi igazolvánnyal rendelkező magyaroknak nem kell karanténba vonulniuk a megérkezést követően.

A Miniszterelnökség tárcavezetője, Gulyás Gergely a mai kormányinfón közölte: várhatóan a hétvégén elért 4 millió beoltott személynél eltörlik a külföldről hazatérő magyarokkal szemben elrendelt 10 napos kötelező hatósági házikarantént, amelyet csak két önköltséges, negatív eredményű PCR-teszttel lehetett eddig kiváltani.

A hazaérkezéskori tíz napos karantén volt sokak számára a külföldi utazások legnagyobb akadálya.

Azonban a miniszter a schengeni belső határokon fenntartott határellenőrzés (nem határzár – a szerk.) eltörlésének időpontjával kapcsolatban egyelőre tudott információt adni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legfrissebb légiközlekedési és légiutazási hírekért kövesd az AIRportal.hu Facebook oldalát!

Szintén nem tudni egyelőre, hogy a hazánkba beutazó külföldiekkel szembeni korlátozások miként alakulnak. A kérdésekre várhatóan a hamarosan megjelenő rendelet adhat választ.

A magyar védettségi igazolvány külföldön történő elfogadásával kapcsolatban a Gulyás Gergely elmondta, hogy erről bilaterális megállapodásokat terveznek megkötni például a V4-országokkal, erről a külügyminiszter hamarosan bejelentést tesz.

A miniszter emlékeztetett, hogy sok olyan ország van Európában, amely jelenleg nem enged be egyáltalán külföldieket, a korlátozások feloldása az országok döntésétől függően még hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat.

Eközben az Európai Parlament elfogadta az európai immunitási igazolványról szóló jogszabálytervezetet, eszerint az EU országoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat kell automatikusan elfogadnia, de az egyes tagországok dönthetnek úgy is, hogy a nem uniós oltásokat is elfogadják – erről a témáról itt írtunk bővebben.

Fotó: AIRportal.hu

Friss:

Megjelent a rendelet, nincs többé karantén a védettségi igazolvánnyal hazatérőknek