Az Európai Parlament elfogadta az uniós immunitási igazolvánnyal kapcsolatos bizottsági javaslatot, amely a kontinensen belüli szabad mozgást biztosítja. Most a kormányfőket tömörítő Európai Unió Tanácsán a sor, hogy szavazzon a javaslatról, eközben Magyarország bilaterális egyezségekre törekszik.

A legfeljebb egy évig érvényben lévő, most már Covid19-igazolásnak hívott dokumentum a megszavazott verzió szerint a nyugati vakcinával oltottak, a betegségen átesettek, illetve negatív PCR-tesztet felmutatók számára korlátozásmentes utazást tesz lehetővé.

Ez az igazolvány a bizottság közlése szerint nem feltétele annak, hogy valaki szabadon mozogjon az unióban, emellett a nem oltottak diszkriminációjának elkerülése érdekében és gazdasági szempontok miatt mindenki számára elérhető ingyenes tesztelést kell biztosítani.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Aki nem kapta meg az oltást, vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által még jóvá nem hagyott vakcinát vett fel, annak negatív teszteredményt kell felmutatnia. Ezt a helyzetet a Szputnyikkal kapcsolatban az orvosolhatja, ha a közeljövőben az EMA befejezi a már megkezdett vizsgálatokat, és jóváhagyja a készítményt.

Azt azonban a szabály nem tiltja, hogy a nem uniós vakcinával oltottakat is beengedjék az országok, ezen felül arról is dönthetnek a tagok, hogy az ilyen utasoknak sem írják elő a PCR- vagy antigén-tesztet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Görögország már jelezte, hogy a Szputnyikkal vagy Sinopharmmal oltottak is korlátozások nélkül léphetnek az országba, és nem kötelezik őket Covid-teszt elvégzésére.

Az igazolásokat a tagállamok állítják majd ki, arról egyelőre nincsenek információk, hogy Magyarországon emiatt két igazolványa lesz-e az oltottaknak vagy a betegségen átesetteknek.

Az utazások könnyebbé tételével kapcsolatban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, Magyarország igyekszik bilaterális megállapodásokat kötni az országokkal a vakcinaigazolások kölcsönös elfogadásáról.

Fotó: AIRportal.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter később bejelentette, hogy Szerbiával és Montenegróval már megállapodtak a dokumentumok elfogadásáról, valamint hogy tárgyalásokat folytatnak Görögországgal és Izraellel is.

A bizottság döntését több légiközlekedési szervezet is üdvözölte. Az Airlines 4 Europe (A4E) lobbiszervezet és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közös, lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, a pozitív döntés után kiemelten fontos a szervezetek összehangolt cselekvése, hogy júniusra működőképessé váljon az elfogadási rendszer.

Amint korábban megírtuk, a mai kormányinfón tett bejelentés szerint a hétvégére Magyarország eléri a négymillió első oltással beoltott személyt, így a külföldről hazatérő, védettségi igazolvánnyal rendelkező magyaroknak nem kell karanténba vonulniuk a megérkezést követően.