Szeptember 3-tól 42 országnál lazított az utazásra nem ajánlott besorolásukon a külügyminisztérium, ha az utazás célja  szerepel a Konzuli Szolgálat oldalán megjelent listában. Ez a lazítás a külföldiek beutazásának tilalmára, illetve a magyarok hazatérésekor elrendelt kötelező két hetes karanténra nincs hatással.

A Konzuli Szolgálat weboldalán megjelent tájékoztatás szerint a világjárvány miatt az alábbi, 2020. szeptember 1- jén I. kategóriába átsorolt országokba (a világ összes országa) továbbra sem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást (utazásra nem javasolt térségek, I. kategória), de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik az.

Ilyen kivételt képez, ha a beutazás célja:

  • bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel,
  • halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés,
  • egészségügyi ellátás igénybevétele,
  • hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
  • fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
  • halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
  • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
  • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.

Ha a lentebb felsorolt országokba történő beutazás célja az előző pontokban felsoroltak egyike, úgy az adott ország a beutazás szempontjából a lazább, II. (fokozott biztonsági kockázatot jelentő) kategóriájúnak minősül.

Az érintett országok: Amerikai Egyesült Államok, Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Japán, Kanada, Kínai Népköztársaság, Koreai Köztársaság (Dél-Korea), Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta , Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svéd Királyság, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Vatikánváros.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az előzőekben felsorolt országokba, ha a beutazási cél nem a felsoroltak valamelyike, úgy a minisztérium továbbra sem javasolja az utazást.

Utazásra nem javasolt ország ezen felül beutazási céltól függetlenül valamennyi ország, amely nincs a felsorolásban.

A külügyminisztériumi besorolás változása a korábban elrendelt határzárra nincs hatással, a külföldiek beutazása továbbra sem engedélyezett néhány kivételtől eltekintve, illetve a hazautazáskor elrendelt két hetes karanténra sem, amely alól továbbra is csak két (V4-országok esetében egy), itthon elvégzett PCR-teszttel lehet szabadulni.

Amint korábban beszámoltunk róla, számos területen jogi következményekkel járt, hogy a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolta a világ összes országát. Az utazási irodáknak vissza kell fizetnie az utazási csomagokra befizetett összegeket, emellett a döntés hatással van az utasbiztosítások érvényességére és a konzuli segítségnyújtásra (bár utóbb ez ügyben a külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a konzulok továbbra is mindenkinek segítenek).