A szeptember 1-től bevezetett szigorú utazási korlátozások életbe lépése előtt néhány órával enyhített a szigorú határvédelmi intézkedéseken a kormány a V4 országok közötti utazás vonatkozásában.

A visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) kifejezetten sikeresen – és egymással szoros együttműködésben – védekeztek a koronavírus első hullámával szemben.

Hétfőn többször egyeztettek személyesen Bledben, majd telefonon az éjféltől életbe lépő újabb, a védekezést szolgáló magyar intézkedésekről. Mindezek alapján az a döntés született, hogy a “cseh példát” kiterjesztik az egész V4-re – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter hétfő este.

Bár jogszabály erről egyelőre nem jelent meg, a külügyminiszter bejegyzése alapján a változás lényege, hogy:

  • a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy – öt napnál nem régebbi – negatív teszttel bejöhetnek Magyarországra, míg
  • a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

A döntés előzménye, hogy Bledben Andrej Babis cseh miniszterelnök azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, továbbra is beutazhassanak Magyarországra. Az új szabályozás kitárgyalása során a biztonsági garanciákat megkapták, így öt napnál nem régebbi negatív teszteredmény esetén keddtől is beengedik azokat a cseh állampolgárokat, akik már korábban szállást foglaltak maguknak Magyarországon – írta hírében az MTI.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint korábban megírtuk, szeptember 1-től a világ minden országa utazásra nem javasolt kategóriába került a Konzuli Szolgálat oldalán megjelent tájékoztató szerint, ennek komoly következményei vannak a konzuli védelem és az utasbiztosítások vonatkozásában is.

Cikkajánló: 

Így szabadulhatsz mihamarabb a karanténból egy külföldi utazás után