Tizennégy napról tízre rövidül a külföldről történő hazatérést követően elrendelt karantén hétfőtől.

A kormány a szeptember 18-án, a Magyar Közlöny 207. számában megjelent 432/2020. számú rendeletével módosította a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseivel kapcsolatos egyes szabályokat, köztük az utazási korlátozásokról szóló 408/2020. rendeletet.

Eszerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárokat 14 nap helyett 10 napra helyezi kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba az illetékes járványügyi hatóság, ha az országba történő belépéskor elvégzett egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel.

A változás 2020. szeptember 21-én, hétfőn lép hatályba.

A kijelölt karanténban, vagy hatósági házi karanténban történő elhelyezés változatlanul attól függ, hogy a Magyarországon vagy külföldön élő magyar állampolgár rendelkezik-e itteni lakó- vagy tartózkodási hellyel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A döntést azt követően hozta meg a kormány, hogy az elmúlt hetekben több európai országban is csökkentették a karanténban töltendő napok számát, bár ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint helytelen.

Illusztráció. (Forrás: Budapest Airport)

A szintén pénteken megjelent 433/2020. rendelet szabályozza a PCR-tesztek miniszterelnök által néhány napja bejelentett hatósági árát.

Eszerint a járványügyi készültség idején a SARS-CoV-2 RT-PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat díja 17 000 Ft, a mintavétel díja pedig 2 500 Ft, azaz összesen 19 500 Ft lesz szeptember 21-től.

A korábbi döntések értelmében a karantén alóli mentesüléshez két negatív teszt kell, tehát ha ezt itthon csináltatja meg az utas, összesen 39 000 forintba fog kerülni, de elfogadják az egyik tesztnek a schengeni tagállamokból, az USA-ból, vagy Kanadából hozott magyar vagy angol nyelvű eredményt is. Amint korábban beszámoltunk róla, a kormány az üzleti utasok és a V4 országokból érkezők számára is lazította a belépés feltételeit.

Mint ismert, Gulyás Gergely miniszter augusztus 28-án jelentette be, hogy szigorúbb utazási szabályokat vezet be a kormány szeptember 1-től. A járványügyi készültségi időszakra vonatkozó részletes utazási szabályok két nappal később jelentek meg a Magyar Közlönyben, most ezt az azóta több ízben is módosított rendeletet változtatta meg ismét a kormány. A miniszterelnök szeptember 16-i bejelentése szerint a beutazási korlátozásokat továbbra is fenntartja a kormány.