Ha az utas ügyesen sakkozik a PCR-tesztekkel, jelentősen, akár 2-3 napra lerövidíthető a karanténban töltött idő a schengeni országokból, az USA-ból és Kanadából hazaérkezőknek a szeptember 5-től érvénybe lépett újabb könnyítésnek köszönhetően, az üzleti céllal utazók korlátozás nélkül beléphetnek az országba.

Szeptember 4-én a késő esti órákban jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány 422/2020. számú rendelete, amely a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. számú, augusztus 30-án közzétett rendelet néhány pontját módosítja.

A két legfontosabb változás a külföldön végzett tesztekre és az üzleti célú utazásra vonatkozó szabályozás pontosítása.

Ennek alapján Magyarországra történő beutazásnál, egy, schengeni tagállamban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában készült PCR-tesztet a hazai teszttel egyenértékűnek ismernek el.

Azaz szeptember 5-től a járványügyi megfigyelés (karantén) feloldásához szükséges két tesztből az egyik lehet egy schengeni tagállamból “hozott” teszt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A teszteredményt magyar vagy angol nyelvű okirattal kell igazolni.

A könnyítésnek köszönhetően jelentősen rövidíthető a karanténban töltött idő

Ha az utas schengeni tagállamból (vagy azon keresztül?!) tér haza, akkor érdemes egy öt napnál nem régebbi, de legalább 48 órával a megérkezést megelőzően, a schengeni tagállamban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában elvégzett, a magyar hatóságok által elfogadott, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatként – SARS-CoV-2 PCR tesztként – elismert eredménnyel érkezni.

Az országba történő belépéskor ennek megléte esetén is elrendelik a 14 napos karantént.

Ha egy schengeni tagállamban az érkezés előtt 48 órával (de maximum 5 nappal) elvégzett megfelelő, negatív teszt birtokában érkezik az utas az országba, akkor
egyes szolgáltatóknál már a reptérre, vagy megérkezéskor az utas otthonába kirendelhető a második mintavétel, amit már az akkreditált magyar szolgáltató végez el.

A reptérre, vagy a házhoz rendelt teszttel meg lehet úszni a mintavétel idejére szóló lakhelyelhagyási engedélyt, amelyet szintén kérelmezni kell 3000 forintos illeték befizetése mellett.

A PCR-tesztekről

  • A magyar hatóságok csak akkreditált laboratóriumokban készült PCR-tesztek eredményét fogadják el, a mintavétel céljából felkereshető intézmények listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található.
  • Az árak szolgáltatónként és az igénybe vett szolgáltatás tartalmától függően eltérőek lehetnek, egyes szolgáltatóknál benne van az árban a helyszíni kiszállás, feláras lehet a hétvégi mintavétel.
  • A mintavételről érdemes jó előre telefonon egyeztetni, hogy legyen megfelelő, szabad tesztidőpont.
  • A vizsgálathoz felső légúti minta szükséges, garatból történő mintavétellel, a mintavétel néhány percet vesz igénybe, fájdalommal nem jár.
  • A mintavételhez éhgyomori állapot szükséges, a mintavételt megelőző 4 órában TILOS enni, inni (vizet sem), dohányozni, fogat mosni, szájfrissítőt használni, és rágógumit, cukorkát sem szabad fogyasztani.
  • Fontos, hogy a mintavételkor jelezni kell, hogy milyen emailcímre kérjük a vizsgálat eredményét, de ezeket a leleteket is feltöltik Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), így aki rendelkezik működő ügyfélkapu hozzáféréssel és TAJ-számmal, online is hozzá tud férni.

Az eredmény 24-36 órán belül megérkezik (erről érdemes tájékozódni, mert szolgáltatófüggő, és emailben érdemes kérni), és amennyiben a második PCR-teszt is negatív, az utas ennek birtokában már kérelmezheti a járási hivatalnál a karantén feloldását.

Amint korábban megírtuk, ehhez 3000 forint illetéket kell utalni a Magyar Államkincstár által vezetett 10032000-01012107 számú Eljárási illeték-bevételi számlára, megjegyzésként fel kell tüntetni, hogy “karantén feloldása”, valamint a nevünket és a járási hivatalt, ahová tartozunk.

Az illeték átutalásának visszaigazolását el kell küldeni emailben a járási hivatalnak, csatolva a két negatív teszteredményt is, ez után tapasztalataink és olvasóink beszámolói alapján egy napon belül megérkezik a határozatot a karantén feloldásáról.

Azaz, ha minden jól megy akár 2-3 nappal a megérkezés után szabadulhat az utas a karanténból.

Sőt mivel egy másik rendelet értelmében egy negatív teszttel lehet utazni a V4 országok között a szállásfoglalással rendelkezőknek, a Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból érkező utasok már egy ott, vagy itthon elvégzett negatív PCR-teszteredmény birtokában szabadulhatnak a karanténból.

Az üzleti céllal utazók korlátozás nélkül beléphetnek

A pénteken kihirdetett rendelet szerit amennyiben a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja,
a  magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Ugyanez a könnyítés vonatkozik a külföldiekre is, ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

A pénteki rendelet szerint változtak a sporteseményekre és a kulturális rendezvényekre történő belépés szabályai is, erről bővebben a rendeletben lehet olvasni.

Kapcsolódó cikk:

Feltételekkel 42 ország esetében lazít az utazásra nem ajánlott besoroláson a külügyminisztérium

Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, tippeket adni, akiknek mindenképpen utazniuk kell ősszel, vagy külföldön élnek és az ősz folyamán terveznek itthoni látogatást. A cikk a készítésének időpontjában elérhető jogszabályok, tájékoztatók alapján készült. Amennyiben a folyamat változik frissítjük a cikket, vagy új anyaggal jelentkezünk!

Hangsúlyozzuk, hogy a cikk nem kiskapuk kihasználásáról szól, hanem a jelenleg érvényes rendeletekben meghatározott folyamat végigjárásának leggyorsabb módját írja le.