Fenntartja a beutazási korlátozásokat Magyarország, a PCR-tesztek hatósági ára 19 500 forint lesz a kormány döntése szerint. Utazás szervezésekor már inkább a célországok korlátozásait érdemes fokozottan figyelni, mert a rohamosan növekvő fertőzésszámok miatt egyre többen szigorítanak a Magyarországról érkezőkkel szemben.

A koronavírus-járvány második hullámának kezelésével kapcsolatos, a mai kormányülésen megszületett döntéseket ismertette Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban.

A kormány számos döntést hozott a járvány elleni védekezés érdekében, de az utazások szervezése és légiközlekedés szempontjából két jelentős döntés született:

  1. A szeptember 1-től érvényes beutazási korlátozásokat továbbra is fenntartja a kormány, de azt egyelőre nem közölte a miniszterelnök, hogy meddig. Azt viszont elmondta, hogy a szakemberek szerint a járvány várhatóan december-január környékén tetőzik majd – tehát addig valószínűleg nem lehet érdemi lazításokra számítani.
  2. A PCR-teszt hatósági ára darabonként 19 500 forint lesz, és semmilyen jogcímen nem kérhetnek ennél többet a szolgáltatók.
Fotó: AIRportal.hu

A korábbi döntések értelmében a kéthetes karantén alóli mentesüléshez két negatív teszt kell, tehát ha ezt itthon csináltatja az utas, az összesen 39 000 forintba fog kerülni, de elfogadják az egyik tesztnek a schengeni tagállamokból, az USA-ból, vagy Kanadából hozott magyar vagy angol nyelvű eredményt is. Amint korábban beszámoltunk róla, a kormány az üzleti utasok, és a V4 országokból érkezők számára is lazította a belépés feltételeit.

A részletes szabályokról várhatóan a hamarosan megjelenő jogszabályból lehet majd tájékozódni, a cikket frissítjük, amint új információ érkezik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyre több ország szigorít a magyarokkal szemben

Utazás szervezésekor, illetve repülőjegy vásárlásakor az itteni szabályok mellett érdemes továbbra is körültekintően áttekinteni a cél- és tranzitországok magyar állampolgárokkal és a Magyarországról utazókkal szemben hozott beutazási és karanténszabályait.

Az elmúlt két hétben Magyarországon jelentősen megugrott esetszámok miatt számos ország vezetett be korlátozásokat, azaz sorolta át a kevésbé biztonságos vagy nem biztonságos kategóriába hazánkat.

A múlt héten a brit kormány szigorított a magyarokkal szemben, ma éppen Hollandia jelentette be, hogy szeptember 15-től Budapestet „az aktuális helyzet miatt” narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. Eszerint a Budapestről Hollandiába érkezőknek tíz napra karanténba kell vonulniuk.

Kockázatos területnek minősítette Budapestet (tehát nem az egész országot, csak a fővárost) a német kormány – az MTI szerda esti híre szerint. A besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén.

A miniszterelnök bejelentése:

Kormányülés után. Döntések // Government meeting finished. Decisions.

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. szeptember 16., szerda