A katonai helikopterek alacsony magasságon való repülése, illetve vaklőszeres és éles lövészete okozta megnövekedett zajhatásra kell számítani a május 29. és június 22. között több honvédségi létesítménynél Pápa, Várpalota, Szolnok, Tatárszentgyörgy és Táborfalva körzetében. 

Közel egy hónapos időtartamra figyelmezteti a lakosságot, egyúttal a helyiek megértését kéri a Magyar Honvédség a megnövekedett légiforgalom okozta zajhatások miatt Szolnok, Tiszakécske, Kecskemét, Dunaújváros, Balatonaliga, Tihany, Szigliget, Tapolca, Devecser, Újdörögd, Veszprém és Várpalota térségében – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Illusztráció (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Ezeken a helyeken az érintett időszakban kiképzési célú repülések lebonyolítása miatt Mi-17 szállító és Mi-24 harci helikopterek alacsony magasságú manőverezésére kell számítani.

Június 6-12. között ugyanezen típusú légijárművek Ajka, Devecser, Nyirád és Újdörögd feletti átrepülésre kerül majd sor, Újdörögd Kiképzőbázis (Romváros) területén pedig vaklőszer használatával kerül sor harcászati gyakorlatra.

Ezzel párhuzamosan június 3-14. között a Magyar Honvédvég Bakony Harckiképző Központ várpalotai központi lőterén, a „0” ponti létesítmény és a Kőrös-hegyi megfigyelő körzetében éleslövészetet hajtanak végre a Mi-24-esek, napi időkorlát nélkül – nappal és éjszaka egyaránt művelet végrehajtásra kell számítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emiatt a Hajmáskér és Veszprém térségében lesz észlelhető a zajhatás, mivel a helikopterek várhatóan a veszprém-újmajori FARP-ra települnek ki a kijelölt tizenkét napra.

Szintén júniusban, 3-21. között zajlik majd a Breakthrough 2019 elnevezésű, szárazföldi egységek számára szervezett nemzetközi hadgyakorlat is, amelynek része nagyszabású tüzérségi éleslövészet is, szintén időkorlát nélkül.

A Magyar Honvédség és a gyakorlatok résztvevői a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják az állampolgárok nyugalmát.