Több százmillió dolláros kárt okozott a múlt héten Texas állam déli részén átvonult hurrikán, Harvey, a United és a Southwest is jelentős bevételkiesésről számolt be, az American több mint kétezer járatot törölt. És úton van Irma is.

St. Maarten repülőtere az Irma hurrikán átvonulása után.

Andrew Levy, a United pénzügyi vezetője egy konferenciahíváson azt mondta, a Harvey hurrikán a cég történetének legnagyobb üzemi leállását okozta, és százmillió dolláros károkat okozott a légitársaságnak. Naponta átlagosan 400 járatot üzemeltetnek Houstonból, ezeket négy napon keresztül mindet le kellett mondani, és a teljes üzem is csak a vihar elvonulása után napokkal állt helyre.

Mindez a nyaralási szezon vége felé, de még csúcsidőszakban történt, így kiemelten fájdalmas ütést kaphatott nem csak a United, hanem az összes, Houstonból járatot teljesítő légitársaság.

Becslések szerint a Harvey hurrikán 400 millió dolláros bevételkiesést okozott csak a Unitednak.

De nem csak a United, a Southwest sem örvendezett, bár saját bevallásuk szerint ennél jóval kisebb, mintegy 60 millió dolláros kár érte a légitársaságot a beszüntetett járatok miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az American Airlines tájékoztatása szerint közel 2200 járatot kellett törölniük szeptember 7 és 11 között, így a kár mértékéről bár még nem nyilatkoztak, de elérhető, sőt meg is haladhatja a United által közölt 400 millió dollárt.

A folytatás pedig már a láthatáron van, a szerdán a spotter paradicsomban, St. Maarten szigetén ítéletidőt és jelentős károkat okozó Irma hurrikán már Florida állam felé tart, ezért is közöltek szeptember 11-ig, azaz jövő hétfőig szóló járatlemondási adatokat.

Kép: Flightradar24 blog

Hogy a harmadik nagy hálózatosról is szó essen, a Delta Air Lines Jew York-San Juan-New York járata bravúrosan oldotta meg a hurrikánnal való viaskodást. New Yorkból még a komoly viharok előtt megérkezett a gép San Juanba, és sikerült pont akkor résidőt találni és útnak indítani, amikor a hurrikán épp “szünetet tartott” két vihar között.