Szigorú feltételekkel, két részletben kaphat állami mentőövet a Croatia Airlines, hogy elkerülje az Adria Airways sorsát.

A Flightglobal szerint Andrej Plenkovic miniszterelnök azt mondta, a 250 millió kuna (14,8 millió dollár) értékű tőkeinjekció két részletben érkezhet meg, az első részlete 100 millió kuna értékű. Elmondása szerint a társasággal stratégiai partnerséget kötöttek, ennek keretében egyebek közt bővítik majd a Croatia Airlines hálózatát és megújítják a flottát.

Az állami cég nevében a közlekedési minisztérium kérte a mentőövet, a légitársaságnak rendszeresen kell jelentéseket küldenie az összeg felhasználásáról, ebben részletesen ki kell térni a költés indokára és be kell csatolni a számlák másolatát is, majd a minisztérium hoz döntést arról, hogy megfelelően használták-e fel a forrásokat.

Fotó: AIRportal.hu

A miniszterelnök közlése szerint a plusz forrásokra azért lenne szükség, hogy a légitársaság működése zavartalan maradjon, mert az országnak az összeköttetés, a gazdaság és a turizmus miatt is szüksége van egy nemzeti légitársaságra.

A Flightglobal megjegyezte, hogy a Star Alliance tag Croatia Airlines forgalma rendkívüli módon szezonális, mivel utasforgalma felét a nyári hónapokban hozz össze még úgy is, hogy a harmadik negyedévben 100 légitársaság repül a horvát piacra a téli 15-tel szemben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Croatia Airliens bár nyereséges második negyedévet zárt, az első félévben 80 millió kuna veszteséggel üzemelt, rövidtávú kötelezettségei 745 millió kunára rúgnak.