Az ötmillió állandó lakossal rendelkező Szicília régió elnöke és egy reptérüzemeltető helyi légitársaságot szeretne alapítani. A regionális forgalomra szánt cég a helyieknek, különösképp pedig közülük a diákoknak, időseknek és szegényeknek olcsóbb tarifákat kínálna.

Sajtóhírek szerint a legnagyobb olasz autonóm régió, az ötmillió lakosú Szicília vezetése úgymond “szociális” alapokon is működő, regionális légitársaságot szeretne létrehozni – írja az Aerotelegraph.

Sebastiano Musumeci, a helyi parlament elnöke és a lampedusai légikikötőt működtető cég vezetője, Gaetano Tafuri közösen dolgoznak a terven. A regionális forgalomra szánt vállalat többségi tulajdonosa a régió lenne a reptérüzemeltetővel karöltve.

A légitársaság a helyi lakosoknak olcsóbb tarifákat kínálna, és közülük még nagyobb kedvezményeket kapnának a diákok, idősek és a szegények.

Bár számos légitársaság repül a szigetre, a politikus kifejezetten helyi, az oligopóliumot – itt vélhetően az Alitaliára, a Ryanairre, és több kisebb szereplőre gondol – megtörő céget szeretne, hogy a repülőjegyeket elérhetőbbé tegyék.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az alapításhoz 30 millió eurót becsülnek szükségesnek befektetők bevonásával, később pedig kisrészvényesek is beszállhatnának, utóbbiak szintén kedvezményes tarifával vehetnének jegyeket. A régiós kormányzat azonban mindvégig megtartana nagy beleszólást kisebb részesedésnél is lehetővé tevő, úgynevezett aranyrészvényt a cégben.

A projekt tervezete szerint az egyelőre Aerolinee Siciliane elnevezésű légitársaság Palermóban, Cataniában, Trapaniban és Comisóban rendelkezne bázisokkal. Bár repülőgéptítpusokról nem esett szó, annyit elárultak, hogy naponta 60 járatot teljesítene, évente három-négymillió utast fuvarozva. Az elképzelés alapján a cég közvetlenül 600, indirekt módon pedig további 800 munkahelyet teremtene Szicílián.