Megállapodás született a Budapest és Sanghaj közti légijáratról – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban – írja az MTI.

A miniszter az ENSZ-közgyűlés alkalmával folytatott kétoldalú tárgyalásokat Vang Ji kínai külügyminiszterrel, ezen pedig megállapodás született a közvetlen légi járat indításáról: a Budapest-Peking járat után jövő nyártól Budapest és Sanghaj között is közvetlenül lehet utazni és árut szállítani is.

A tárca vezetője további részleteket a járattal kapcsolatban nem mondott. Korábban szintén az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a Magyarországra irányuló kínai turistaforgalom dinamikusan bővülést mutat. Tavaly 227 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az idei év első felében pedig 140 ezer kínai turista volt Magyarországon, ami további 11 százalékos növekedés – fejtette ki.

Múlt héten adott nyilatkozata szerint a China Eastern légitársasággal folytattak megbeszéléseket a járat üzemeltetéséről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A China Eastern Airlines Kína második legnagyobb légitársasága az éves utasszámok tekintetében. Flottájában jelenleg több mint ötszáz repülőgép teljesít szolgálatot.

A légitársaság szélestörzsű gépparkja 27 darab Airbus A330-200 és 24 darab Airbus A330-300-as, valamint húsz darab Boeing 777-300ER típusú repülőgépet számlál. A China Eastern Airlines flottájához 2018 és 2022 között a tervek szerint 22 darab új generációs Airbus A350-900-as és 18 darab Boeing 787-9 Dreamliner is csatlakozik.

A cég a közép-európai régióban Prágába üzemeltet járatokat Sanghajból Airbus A330-200-asaival.