Befejezte az Egyesült Államok légiereje (USAF) az új generációs Sikorsky HH-60W Jolly Green II kutató-mentő helikopter tesztjeit. A prototípust hamarosan üzemelésre alkalmas, nullszériás példánnyá alakítják át, és szolgálatba állhat.

Az UH-60 Black Hawk legújabb csúcsváltozatán alapló gépet 2019-ben kezdte el az USAF tesztelni, a gyártó szakembereivel közösen.

Ezalatt 1100 óránál is többet repültek vele, minden rendszert és fegyverzetet teszteltek extrém körülmények között, laboratóriumban is.

A légierő közlése szerint a tapasztalatok alapján kisebb módosításokkal operatív használatra alkalmassá alakítják a prototípus-példányt, és átkerül a légierő kutató-mentő egységeihez, ahol már azon alakulatok mondhatnak róla véleményt, amelyek élesben is használni fogják.

A program összértéke 7,1 milliárd dollár, ütemterve pedig szoros, mert a HH-60G Pawe Hawk kutató-mentő helikopterek már évek óta képtelenek hozni az elvárt paramétereket, és túl is lépték tervezett élettartamukat – erről, és a HH-60W Jolly Green II-ről korábban itt írtunk részletesen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Galéria az új generációs harctéri kutató-mentő helikopter teszteléséről: