Az USA Szövetségi Légügyi Hivatala engedélyezte az első, gyártósoron készült eVTOL repülési tesztjeit, így hamarosan levegőbe emelkedhet a Joby Aviation légi járművének legújabb változata.

A gyártó a Toyota segítségével tervezte meg és építette fel első gyártósorát a kaliforniai Marinában, ahol már el is készült az első példány az elektromos meghajtású, helyben fel- és leszállni képes gépből. Ezt még repülési tesztekre fogják használni, amihez az FAA megadta a szükséges légialkalmassági engedélyt.

A Joby reményei szerint ezzel sikerül tartani azt a célt, hogy az ő légijárművük legyen az első eVTOL, amely kereskedelmi forgalomba áll.

A különféle repülési tesztek már 2017 óta folynak, sőt a prototípus az elmúlt 4 év alatt már közel 50 ezer kilométert teljesített, amely nagyban hozzájárult a hatósági engedélyek megszerzéséhez és a gyártás beindításához.

A Joby Aviation első sorozatgyártott légitaxija (balra) – Forrás: Joby Aviation

A kezdeti repülési tesztek után a légitaxit átszállítják az Edwards légitámaszpontra, ahol a különféle feladatok próbái zajlanak majd. A gyártó reményei szerint a típus az Agility Prime program keretein belül, első eVTOL-ként 2024-ben szolgálatba is állhat az amerikai légierő (USAF) kötelékében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Joby tervei alapján a kereskedelmi utasszállítás 2025-ben kezdődhet meg, méghozzá a nemrég partnerként társuló Delta Air Lines flottájában.

A légitársaság ügyfelei a repülőterek és a városközpontok között vehetik majd igénybe az innovatív szolgáltatást.