Kínába indult első, magyar lajstromjellel teljesített hivatalos útjára a kormány által idén vásárolt áruszállító A330-as, amely koronavírus-tesztekkel megrakodva tér vissza Budapestre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, hogy december 29-én felszállt első, magyar állami útjára a Qatar Airways-től megvett A330-200F típusú repülőgép. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a kormányzat azért vásárolta meg néhány hónapja, mert így gyorsabban beszerezhetők a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök.

Korábbi fotó a repülőgépről. (Fotó: AIRportal.hu)

A HA-LHU polgári lajstromjelű gép a Flightradar24.com adatai szerint délelőtt fél 11-kor szállt fel Budapestről, és a miniszter elmondása alapján Pekingbe tart, ahonnan holnap este tér vissza, másfél millió antigén-teszttel megrakodva.

Korábbi információk szerint a kormány a Wizz Airrel tárgyalt a gép üzemeltetéséről, és a radaradatok szerint mivel a járatot a légitársaság teljesíti, a jelek szerint sikerült erről megállapodni (bár erről hivatalos közlemény nem érkezett). A polgári üzemeltetésre azért látnak okot, mert ha a Honvédség állományában lenne, sokkal bonyolultabb lenne az átrepülési és leszállási engedélyek beszerzése, katonai gépként.

Mint arról már beszámoltunk, a hétéves, MSN 1578-as gyártási sorozatszámú A330-200F-et új árának negyedéért, 57,5 millió USA-dollárért, azaz 17 milliárd forintért vásárolta meg a magyar kormány. A tájékoztatás szerint amikor nincs állami szállítási feladat, akkor a repülőgép kapacitásait a kormányzat a piacon értékesíti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyárilag áruszállítónak készült Airbus A330-200F típusváltozat különös ismertetőjele a törzsből kidudorodó orrfutó-akna: erre a módosításra azért volt szükség, hogy a fedélzet padlózata a földön állva vízszintes legyen (az utasszállítóké az orr felé lejt), ezzel megkönnyítve a rakomány mozgatását a beltérben.