Víz alatti témapark készül a Perzsa (Arab-)öböl kis monarchiájában, Bahrein partjainál. A fő attrakció egy régi Boeing 747-es lesz, amelyet az idén nyáron süllyesztenek a vízbe. A repülőgép az Arab Emírségekből, Fudzsaira városából érkezik, amelynek tengerpartján kisebb pánikot keltett a minap. Videóval!

Tudjuk, hová mennek a repülőrajongó búvárok az idei évtől: Bahreinbe. A Perzsa (Arab-)öböl menti kis monarchiában ugyanis különleges vízi témapark nyílik a következő hetekben, amelynek fő attrakciója egy elsüllyesztett Boeing 747-es lesz, a legnagyobb gép, amit valaha szándékosan a tenger fenekére küldtek.

Az ország turisztikai ügynökségének közlése szerint a világ legnagyobb, százezer négyzetméteres (tíz hektár, több mint tizennégy focipálya nagyságú) tenger alatti látványosságát hozzák létre, amellyel a búvárturizmust szeretnék erősíteni – írja a CNN.

Bár az elég béna grafikán egy újabb generációjú hosszú púpos 747-es látható, az elsüllyesztett repülőgép vélhetően egy klasszikus – 200-as szériájú gép lesz. (Forrás: Dive Bahrain Twitter)

Az öreg Jumbo előéletéről sajnos nem tudni semmit, de a videók tanúsága szerint egy “klasszikus”, -200-as modellről van szó. Alapos tisztítás után kerül a tengerfenékre a hivatalos tájékoztatás szerint, hogy ne károsítsa a környezetet.

A szennyeződések – olaj és más kenőanyagok -, vezetékek, hidraulikus és egyéb rendszerek eltávolítása után csak a csupasz törzsszerkezet marad meg, amelyen megtelepedhetnek a korallok és más élőlények.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ám a CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint hosszú időtávon a fémből készült elemek korróziója, kioldódása még problémát jelenthet a tengeri élővilágra nézve.

A víz alá süllyesztendő 747-es az arab emírségekbeli Fudzsaira városából érkezik, amelynek tengerparti sétányán a minap kisebb pánikolt keltett a tréleren szárnyai nélkül szállított géptörzs: sokan azt hitték, kényszerleszállást hajtott végre.

A hírt hivatalos fórumokon kellett cáfolni az Arabian Business cikke szerint, bár a törzs oldalán jól látható a Bahrain felirat, az ország turisztikai brandjének megfelelően stilizálva. A fudzsairai kormányzat közleményben nyugtatta meg a nagyközönséget, hogy a bahreini vízi-parkba készülő repülőgépről van csupán szó.