Újabb katonai szerepkörben alkalmazná a Tupoljev Tu-214-est az orosz védelmi minisztérium, ezúttal az amerikai Boeing P-8 Poseidon típusra válaszul tengeri járőrt építenének a polgári felhasználásában sikertelen gép alapjain.

Az új típussal a nyugatihoz hasonló szintre fejlődhet Oroszország tengeri járőr és tengeralattjáró-elhárítási képessége, ami a meglévő, még a szovjet éra alatt született Iljusin Il-38-asok modernizációjával már nem biztosítható – írta meg az Iz.ru minisztériumi forrásokra hivatkozva.

Illusztráció (Forrás: Tupoljev)

Az első javaslatokat az alapul szolgáló típusra még 2019 augusztusában Gyenyisz Manturov akkori ipari és kereskedelmi miniszter kérte be, ekkor szóba került egy teljesen új repülőgép tervezése is, de ezt elvetették az orosz állami vállalatok, és a Tu-204-es valamely variánsát javasolták. A választás kézenfekvő, mivel a Tupoljev tervezőiroda nyugati mintára fejlesztett gépe már több speciális szerepkört is ellát az orosz fegyveres erőknél, és az elnöki flottában is.

Az 1990-es években Tu-204P néven tervben volt a típus alkalmazása a tengeri járőr feladatokra, de akkor finanszírozási gondok miatt kútba esett a program.

Friss sajtóértesülések szerint az új haditengerészeti típushoz már adottak a technikai feltételek, és legmodernebb fegyverekkel, köztük harci robotokkal is felszerelhetik, arról azonban még nincs döntés, hogy az Tu-204-es gépcsalád melyik változatát veszik alapul.A legvalószínűbb a Tu-214-es, új példányok viszont nem készülnek az átalakításhoz, hanem már meglévő gépeket módosíthatnak: letárolt példányokból 30 található az országban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A „PLC” megjelöléssel emlegetett speciális variáns kialakítása a tervek szerint 2030-ban kezdődhet el
– nyilatkozta Igor Koziny, az orosz haditengerészet légi egységekért felelős parancsnoka.

Valentyin Szelivanov admirális, a haditengerészet korábbi parancsnoka szerint a feladatra pillanatnyilag nincs jobb típus a Tu-204 típuscsaládnál, hatótávolsága és teherbírása egyaránt ideálissá teszi a feladatra, és egyúttal kiforrott, hibáktól mentes gépekről van szó.

Illusztráció, a Boeing P-8 Poseidon a 737-esen alapuló tengeri járőr és teneralattjáró-vadász (Fotó: Ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Szelivanov szerint a tengeri járőrgépeknek békeidőben is bőségesen van feladata, jelenlétükkel távol tartják más nemzetek és katonai szövetségek tengeralattjáróit és kémhajóit az orosz felségvizektől, valamint biztosítják az ország flottájának kijelölt bevetési helyszíneket is.

Háború esetén pedig gyors és hatékony megoldást kínálnak nukleáris tengeralattjárók ellen is. Elsődleges céljuk a felderítés, amit gyökeresen átalakítanak a következő évtizedekben.

A hagyományos metódusok helyét a PLC-ről vezérelt drónok válthatják fel, és a repülőgép csak potenciális célpont azonosításában, szükség esetén megsemmisítésében működik majd közre. Utóbbi feladatra már precíziós, önirányítású torpedókat állítanak rendszerbe.

A konstrukció azonban nem jelent átfogó modernizációt a haditengerészet járőrflottájának, mert csak a Beriev Be-12 Csajka, illetve az Iljusin Il-18-as utasszállítón alapuló, egyszer már részlegesen korszerűsített Il-38 és Il-38N típusok válthatók ki vele.

Mint arról beszámoltunk, nem a mostani az első ötlet a haditengerészeti járőrgépek cseréjére, tavaly szeptemberben a polgári alkalmazásban ugyancsak sikertelen Iljusin Il-114-esen alapuló, kisebb méretű járőrgép létrehozása merült fel.

Illusztráció, az orosz haditengerészet Il-38-asa (Forrás: Wikimedia Commons)