Testfertőtlenítő kabinokat tesztelnek a hongkongi repülőtéren, amely az utazás előtt teljesen elpusztítja az utasok és a személyzet bőrén, illetve ruházatán megtapadt vírusokat és baktériumokat.

A “CLeanTech” nevű cég berendezése egy olyan fülke, amelyben negyven másodpercet kell eltöltenie az utasnak ahhoz, hogy a fertőtlenítés hatékonyan működjön. Az eljárás előtt megmérik az ember testhőmérsékletét is.

A repülőtér közlése szerint ezeknek a kabinoknak a felületeit antimikrobiális bevonatokkal látták el, így a kórokozók nem tudnak bennük megtelepedni. A belépés után a kabinban alacsonyabb légnyomást alakítanak ki a külső környezetnél, hogy a kórokozók ne tudjanak kijutni onnan.

Az emberi test fedetlen részein és a felsőruházat felültén megtapadó vírusokat és baktériumokat a gép belső levegőjének mozgása fellazítja, a beadagolt speciális fertőtlenítő szer pedig elpusztítja a kórokozókat. A fertőtlenítő szert nem permetezik az utas arcára.

A folyamat végén az utasok a kabint egy másik ajtón hagyhatják el, ezzel is megelőzve a visszafertőződés esélyét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A kabin használta közben (Forrás: Hongkong Airport)

A fertőtlenítő gépet jelenleg tesztüzemben használják a repülőtér dolgozói.

A légikikötő üzemeltetőjének igazgatóhelyettese elárulta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a létesítmény a lehető legbiztonságosabb környeztet biztosítsa utasai számára, ezért folyamatosan keresik a legújabb megoldásokat fertőtlenítés terén.

A hongkongi repülőtéri hatóság kísérleti teszteket végez antimikrobiális felületvédő bevonatokkal kapcsolatban is. Ezeket láthatatlan bevonatként a terminál gyakran használt felületein alkalmaznának, mint a kilincsek, érintőképernyők, ülőfelületek, hogy a kórokozók ne tudjanak rajtuk megtelepedni, valamint ezeken keresztül emberről-emberre átkerülni.

A repülőtéren a hagyományos takarítási és fertőzésmegelőző technikák mellett önműködő takarító robotokat is bevetnek. Ezek levegőcsere és UV fény segítségével pusztítják el a kórokozók 99,99%-át az utasok által sűrűn, és nagy igénybevételnek kitett területeken, például a mosdókban.