A Superjetekre szánt új szárnyvég, a saberlet tesztelése közben sérült meg az SSJ-100-as egyik gyári tesztpéldánya Oroszországban.

A probléma szerencsére nem a még idén forgalomba álló, alacsonyabb fogyasztást és ezáltal gazdaságosabb üzemelést lehetővé tévő saberlet névre keresztelt szárnyvég körül keletkezett, hanem a típus futóművével.

Forrás: SCAC

A tesztrepülésről zsukovszkiji bázisára, a Gromov Repülési Kutató Intézetbe éppen visszatérő Superjetnek a futópálya megközelítése közben a jobb oldali főfutóműve nem nyílt ki teljesen, amit a pilóta jelentett is az irányításnak.

A leszállást a személyzet sikeresen végrehajtotta, a fedélzeten tartózkodó vezető-tesztpilóta helyettes, a tesztelési mérnök és a fedélzeten tartózkodó hatósági személyek közül senki nem sérült meg.

A Szuhoj közleményben jelezte, az eset kivizsgálását megkezdték, a gép pedig nem sérült meg komolyabban, javítás és ellenőrzés után ismét repülhet.

Hirdetés

Az érintett példány az MSN 95032 gyártási számú, 2013 februárjában elkészült gép volt, amely eddig 294 tesztrepülés alkalmával 535 órát repült problémamentesen.

Hirdetés