A Superjetekre szánt új szárnyvég, a saberlet tesztelése közben sérült meg az SSJ-100-as egyik gyári tesztpéldánya Oroszországban.

A probléma szerencsére nem a még idén forgalomba álló, alacsonyabb fogyasztást és ezáltal gazdaságosabb üzemelést lehetővé tévő saberlet névre keresztelt szárnyvég körül keletkezett, hanem a típus futóművével.

Forrás: SCAC

A tesztrepülésről zsukovszkiji bázisára, a Gromov Repülési Kutató Intézetbe éppen visszatérő Superjetnek a futópálya megközelítése közben a jobb oldali főfutóműve nem nyílt ki teljesen, amit a pilóta jelentett is az irányításnak.

A leszállást a személyzet sikeresen végrehajtotta, a fedélzeten tartózkodó vezető-tesztpilóta helyettes, a tesztelési mérnök és a fedélzeten tartózkodó hatósági személyek közül senki nem sérült meg.

A Szuhoj közleményben jelezte, az eset kivizsgálását megkezdték, a gép pedig nem sérült meg komolyabban, javítás és ellenőrzés után ismét repülhet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az érintett példány az MSN 95032 gyártási számú, 2013 februárjában elkészült gép volt, amely eddig 294 tesztrepülés alkalmával 535 órát repült problémamentesen.