Egy felmérés szerint a pandémia tartósabban megváltoztatta a légiközlekedés egyik szegmensét: a megkérdezett üzletemberek 40 százaléka hosszabb távon is kevesebbet kíván utazni.

A YouGov brit online felméréseket végző cég a filantrópok által alapított Európai Klímavédelmi Alap megbízásából készített friss kutatását a Reuters szemlézte, az eredmények azt mutatják, hogy 10-ből 4 üzletember gyökeresen meg kívánja változtatni utazási szokásait.

Ennek oka elsősorban a koronavírus-járvány, de a környezetvédelem is fontos okként szerepel a döntésben.

A felmérésben 1400-an vettek részt, és amellett, hogy 40 százalék úgy nyilatkozott, kevesebbet repülne a jövőben, 38 százalék azt válaszolta, hogy ugyanannyit töltene utazással, mint a járvány előtt, 13 százalék még többet is repülne, 5 százalék pedig egyáltalán nem szállna gépre üzleti okból.

Fotó: AIRportal.hu

Alethea Warrington, a kutatásban részt nem vevő Possible klímaaktivista csoport egyik tagja az eredményekkel kapcsolatban azt mondta, az üzleti tárgyalásokra utazás nemcsak drága, de időrabló is, nem mellesleg környezetvédelmi szempontból is aggályos. Szerinte ez a felmérés megmutatta, hogy a gyors és olcsó virtuális megbeszélésekre való gyors átállás után nem várható jelentős visszarendeződés a szokásokban az üzleti utasok körében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kutatás során kiderült az is, hogy a megkérdezettek 40 százalékánál a munkáltató is tervezi a kevesebb üzleti célú repültetést, 60 százalék pedig hajlandó lenne a repülőgépek első és business osztálya helyett alacsonyabb kategóriájú kabinban utazni.

A Globális Üzleti Utazási Szervezet (GBTA) korábbi felmérése szerint idén 842 milliárd USA-dollárra emelkedhet az üzleti utazásokból származó bevétel, ez 21 százalékkal magasabb lenne, mint tavaly.

A szervezet a légitársaságokkal összhangban arra számít, hogy a cégek többet költhetnek olyan üzleti célú utazásokra, amelyeket nem vagy nem hatékonyan lehet kiváltani online tárgyalásokkal.