Több adót fizettet a brit kormány a prémium utasokkal, áprilistól ugyanis megemelik a premium economy, business és elsőosztályú jegyek után fizetendő adót.

Az Egyesült Királyság kormánya úgy döntött, hogy megemeli az APD névre hallgató, a repülőjegyekre kivetett adót, amely már így is a világon a legmagasabb, viszont ezzel a lépéssel csak a premium jegyet vásárlók járnak rosszabbul.

A britek most a turista osztályú, rövidtávú jegyekért 13 font, a hosszútávúakra pedig 75 font adót fizetnek, a business osztályon utazók pedig 26 és 150 font közterhet fizetnek be az államkasszába. Náluk csak a bizjeten utazók fizetnek többet, ők a rövidtávú járatokra 78, a hosszútávúakra 450 font (160 ezer forint) adót kötelesek megfizetni.

A British Airways 787-9-es Dreamlinerének elsőosztályú ülése. (Fotó: British Airways)

Phillip Hammond pénzügyminiszter a parlament alsóházának számolt be arról, hogy az APD mértékét a turista osztályú jegyeknél befagyasztják 2019 áprilisáig, de az ebből származó kiesést a prémium utasokkal fizettetik meg. A business osztályú jegyeknél 26 fontos emelés várható, így egy hosszútávú business jegyre 172 font adó fog rakódni, a bizjetek utasainak pedig 515 font, azaz 180 ezer forint adót kell kifizetniük.

A légiközlekedési szakma bírálta a lépést, azt állítva, hogy a minisztérium elszalasztott egy lehetőséget, hogy orvosolja a nagy adókivetés miatti versenyhátrányt. Tim Alderslade, az Airlines UK vezetője szerint most 3,3 milliárd font bevétel származik az APD-ből, és ez az összeg 2022-re 4 milliárd fontra emelkedhet és továbbra is a világ legnagyobb arányú, repülőjegyekre kivetett adója marad.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Úgy vélte, hogy az adóemelés veszélyezteti az egyébként is egyre nagyobb nyomás alatt lévő hosszútávú szektort, amelynek szereplői közül sokan a business és premium economy jegyekkel tartják el a járatot.

A héten Budapesten tartott CEE Aviation légügyi konferencián Thomas Reynaert, az Airlines for Europe lobbiszervezet ügyvezetője, előadásában arról beszélt, hogy az állam által kivetett adók megszüntetésével 215 milliárd euróval emelkedhet az unió bruttó összterméke és 110 ezer új munkahely létesülhet, így a kieső adóbevételt megtérítik a plusz munkahelyek.