Több ezer embert bocsát el a brit Rolls Royce átstrukturálási programjának keretében, eközben újabb Trent 1000-es hajtóműveken találtak kompresszorhibát.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint négyezer ember elbocsátását jelenti be Nagy Britannia egyik legnagyobb légiipari cége, a létszám-leépítésre azért van szükség, hogy a társaság jövedelmezősége javuljon. A Rolls Royce 50 országban 50 ezer embert foglalkoztat.

A terveknek nem tesz jó a Boeing 787 Dreamlinerekhez kínált Trent 1000-eseken talált kompresszorprobléma: a közepes nyomású turbinarészben egyes alkatrészek idő előtt elkorrodálódhatnak. Emiatt több légitársaság Dreamlinerét is kényszerszünetre kellett küldeni.

Forrás: Rolls Royce

Az adatok szerint az érintett gépek közül eddig 30-at kellett ideiglenesen leállítani. Az érintettek többnyire kénytelenek a Dreamlinerek helyett másik gépet lízingelni, ennek költségeit részben a Rollsra terhelik, bár a brit gyártó állítja: a kompresszorhiba nem befolyásolja likviditását.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a Rolls Royce most az érintett hajtóműtípusnál korábbi, B-szériás verziókon is talált ilyen hibákat, ezeket most mind át kell vizsgálniuk. Mi több, a C-szériás hajtóművek helyett a Rolls korábban a B-szériás hajtóművek beszerelését is javasolta, így előfordulhat, hogy a légitársaság csöbörből vödörbe esik, bár erről még nem érkezett jelentés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Rolls Royce adatai szerint 380 újabb, C szériás és 166 régebbi, B szériás hajtómű van jelenleg szolgálatban.