Nem mindennapi volumenű küldetésben vesznek részt Air Bridge Cargo orosz áruszállító légitársaság Boeing 747-es gépei, összesen 17 repüléssel alkalmanként mintegy 700-700 különleges tenyészdisznót szállítanak Oroszország elszigetelt, távol-keleti régiójába.

A malacok berakodása Moszkvában (Forrás: Air Bridge Cargo via Russian Aviation)

Az első járatot október közepén teljesítette a cég egyik nagy kapacitású Boeing 747-8F típusú repülőgépe a Russian Aviation cikke szerint, a kétszintes konténerekben összesen 719 különleges, Duroc fajtájú malacot szállított Moszkvából Vlagyivosztokba.

Az állatokat a voronyezsi tenyésztelepről kamionokkal szállították a fővárosi Seremetyjevo repülőtérre, ahol felpakolták őket a Jumbóra.

A hosszú úton érzékenységük jelentette a legnagyobb kihívást, a stresszhatás csökkentése érdekében végig szabályozott hőmérsékletet kellett biztosítani.

Még tizenhat hasonló járat közlekedik majd Oroszországon belül 2021 tavaszáig, nemcsak Voronyezsből, hanem Tambovból és Baskíriából is szállítanak alkalmanként nyolcvan tonna tenyészmalacot a távol-keleti régió mezőgazdaságának fellendítéséhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az egyébként is szigorú élőállat-szállítási előírásokon túl ezeknek a járatoknak még a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett rendkívüli egészségbiztonsági normáknak is meg kell felelniük. Emiatt nagy hangsúlyt fektetnek a dolgozók képzésére, ami a piacon meg is hozza az eredményt: idén 10 százalék feletti mértékben bővült az Air Bridge Cargo élőállat-szállítási üzletága tavalyhoz képest.

Bár a cég a Boeing 747-eseknél nagyobb kapacitású Antonov An-124 Ruszlánokat is üzemeltet, ezek nem alkalmasak élőlények szállítására, mert rakterük nem túlnyomásos.

Fotó: AIRportal.hu