Jelentős adókedvezménnyel segíti a légi személyszállítást, a repülőgépek gyártását és a karbantartásukat végző, a koronavírus járvány miatt jelentős árbevétel-csökkenést elszenvedő hazai vállalatokat a magyar kormány.

Közteherfizetési mentességet kapnak a légi-, űrjármű gyártásával, repülőgép, űrhajó javításával vagy légi személyszállítással foglalkozó, az elmúlt 12 hónapban átlagosan legalább 10 főt foglalkoztató magyarországi vállalatok.

Forrás: Aeroplex-Facebook oldal

A Magyar Közlönyben péntek este megjelent kormányrendelet szerint a fenti kritériumoknak megfelelő cégek közül azok részesülnek a kedvezményből, amelyek nettó árbevételének legalább 70 százaléka a fenti tevékenységekből származott az elmúlt egy évben, de a koronavírus-járvány miatt, azzal ok-okozati összefüggésben a bevételük legalább 25 százalékkal visszaesett a rendeletben meghatározott időszakban.

A vállalatok mentesülnek a foglalkoztatottak után felmerülő szociális hozzájárulási adó fizetésének kötelezettsége alól, és nem kell szakképzési hozzájárulást sem fizetniük májustól a veszélyhelyzet megszűnéséig, de legfeljebb az idei év végéig. Továbbá a rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett cégek a veszélyhelyzet megszűnéséig, de legfeljebb az év végéig terjedő időszak hónapjaira arányosan jutó hozzájárulás fizetésének kötelezettsége alól is mentesülnek.

A Magyar Közlönyben május 15-én megjelent, 209/2020. számú kormányrendelet szerint a közteherfizetési mentesség az EU működéséről szóló szerződés szerint
állami támogatásnak minősül, de az Európai Bizottság koronavírus-járvánnyal összefüggésben kiadott közleménye szerint most mégis lehet élni vele.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az adókedvezmény a légi személyszállítást végző cégek mellett a hazánkban működő repülőgépipari beszállítóknál, gyártócégeknél és a karbantartással foglakozó vállalatoknál a dolgozók megtartását is segíti.