Több mint ötvenöt ezer lengyel tért haza a LOT lengyel állami légitársaság vasárnap véget ért hazaszállító akciójában a lengyel külügyi tárca közlése szerint. A repülőgépeket ezentúl a kínai védőeszközök szállítására használják fel.

Az MTI híre szerint a LOT március 15-én indította el a koronavírus-járvány kapcsán világszerte létesített határzárak miatt külföldön rekedt lengyeleket hazaszállító akciót, vasárnapig a világ 71 repülőteréről 388 különgép indult.

A légihíd járataival az Európai Unió népességvédelmi mechanizmusa révén több mint kétezer külföldi állampolgárt – köztük magyarokat – is hazavittek.

A LOT Facebook-oldalán arról adott tájékoztatást, hogy a lengyel kormány április 11-ig meghosszabbította az utasszállító légijáratok felfüggesztését. A LOT eredetileg március 15-től tíz napra volt kénytelen felfüggeszteni a működését a lengyel kormánynak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott döntése miatt.

Fotó: AIRportal.hu

A külföldről hazatérő lengyeleket 14 napos hatósági házi karanténba helyezik, ők teszik ki egy részét a jelenleg közel 132 ezer fős csoportnak, amelynek kötelező az elkülönítés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Lengyelországban vasárnap estig 4102-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 475 új esetet regisztráltak, ami 114 esettel több az előző napi növekménynél.

Eddig több mint 80 ezer vírustesztet végeztek, ebből csak az utóbbi egy nap alatt 7,8 ezret, előző nap pedig 5,9 ezret. Eddig összesen 94 beteg hunyt el, 134-en felgyógyultak a betegségből.

A LOT személyszállító akcióját most olyan légihíddá alakítják át, amelynek révén a koronavírus elleni harcot szolgáló védőeszközöket hozzák Kínából – közölte vasárnap a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk.

A kínai szállítmányok már múlt hét óta érkeznek Lengyelországba. A lengyel kormány csak az utóbbi tíz nap alatt mindenekelőtt Kínával, de más országokkal is többek között 30 millió szájmaszk, 28 millió HEPA-szűrővel ellátott maszk, valamint 1,5 millió védőruha beszerzésére kötött szerződést.

The operation #LOTdoDomu started – together with the Polish government we will support Polish nationals on their way…

Közzétette: LOT Polish Airlines – 2020. március 15., vasárnap