Több száz mérnököt küld el a Boeing még ebben az évben, de a mintegy kétezer fős idei létszámcsökkentés mellett további költségcsökkentésre is szükség van.

Fotó: Boeing Company | © AIRportal.hu

Fotó: Boeing Company

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a gyártó konrkét számot nem adott meg, csupán annyit közöltek, hogy a Dreamlinerek gyártásával foglalkozó dél-karolinai üzemet nem érinti.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a korábbi önkéntes felmondások, illetve elbocsátások nem csökkentették a megfelelő mértékben a költségeket. A mostani elbocsátási hullám június 23-án kezdődik.

Január óta a Boeing csak a Washington államban lévő üzemekben kétezer fővel csökkentette dolgozói létszámát, de a Boeing szerint a csökkentett üzemmérethez tovább kell igazítani a dolgozói létszámot. Ugyanakkor további leépítéseket sem zártak ki, ezt az intézkedést a piaci környezettől, illetve az önkéntes felmondások számától teszi függővé a rentoni társaság.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amerikai munkaügyi források szerint az új gépeket fejlesztő mérnökök közül küldene el többet, mivel a 737 MAX és a 787-10 program is lassan kifut, és a 777X tervezése is a végéhez közeledik. Így egyetlen új gép maradhat a Boeing tarsolyában: a 757-es utódja, amelyről még döntés sem született.

A mérnököket tömörítő szakszervezet szerint a Boeing Washington államban 2013-óta 12,5 ezer dolgozótól vált meg különböző formákban.

A kereslet visszaesésével járó elbocsátások az Airbust is érintik, tavaly év végén már Toulouse is bejelentette, hogy költségcsökkentési programja keretében mintegy ezer embertől válik meg.