A beszállítás megtagadásával, pénzbírsággal, de akár börtönbüntetéssel is járhat, ha valaki ittasan érkezik egy járathoz, és ezzel veszélybe sodorja utastársait vagy az utazás zavartalanságát – figyelmeztetnek az Egyesült Királyság repterein ismét zajló kampányban.

Évek óta okoznak komoly problémát az ittas utasok viselkedésükkel az Egyesült Királyság repülőterein és légitársaságainak járatain. A „One Too Many” kampány tavaly nyáron kezdődött, a hozzá csatlakozó repülőterek az idén is folytatják a harcot a zavartalan utazásért.

Idén is folytatódik a One Too Many kampány (Forrás: onetoomany.com)

A kampányban a csatlakozó repülőterek (Manchester, Stansted, East Midlands, Aberdeen, Glasgow, Southampton, Heathrow, Belfast, Liverpool, Leeds-Bradford, Bristol, Birmingham, Newcastle és Gatwick) bárjaiban és boltjaiban digitális képernyőkön hívják fel a figyelmet arra, milyen következményekkel jár, ha az utas az ittas viselkedésével akadályozza a járatok zavartalan indulását, illetve zaklatja a többi utast.

A szankciók az utazás megtagadásától a 80 ezer fontos bírságon és a légitársaság járataitól való eltiltáson át egészen a börtönbüntetésig terjedhetnek.

Egy 2017-ben, négyezer légiutas-kísérő részvételével készült kutatásból kiderült, hogy 87 százalékuk találkozott problémát okozó ittas utassal, a brit repülőtereken és az onnan induló gépek fedélzetén.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Egyesült Királyság Polgári Repülési Hatósága (CAA) már tavaly komolyabb fellépést követelt az ittas utasokkal szemben, akkor az előző évhez képest kevés változás történt, 2017-ben 417, 2018-ban 413 regisztrált incidens történt.

A brit repülőterek boltjaiban már olyan szatyrokban árulják az alkoholos italokat, amelyek kinyitása nem lehetséges éles tárgy (olló, kés) nélkül, hogy az utasok megvásárlás után közvetlenül a terminálban és a fedélzeten se férjenek hozzá az üvegek tartalmához (utóbbi egyébként is tilos).