A beszállítás megtagadásával, pénzbírsággal, de akár börtönbüntetéssel is járhat, ha valaki ittasan érkezik egy járathoz, és ezzel veszélybe sodorja utastársait vagy az utazás zavartalanságát – figyelmeztetnek az Egyesült Királyság repterein ismét zajló kampányban.

Évek óta okoznak komoly problémát az ittas utasok viselkedésükkel az Egyesült Királyság repülőterein és légitársaságainak járatain. A „One Too Many” kampány tavaly nyáron kezdődött, a hozzá csatlakozó repülőterek az idén is folytatják a harcot a zavartalan utazásért.

Idén is folytatódik a One Too Many kampány (Forrás: onetoomany.com)

A kampányban a csatlakozó repülőterek (Manchester, Stansted, East Midlands, Aberdeen, Glasgow, Southampton, Heathrow, Belfast, Liverpool, Leeds-Bradford, Bristol, Birmingham, Newcastle és Gatwick) bárjaiban és boltjaiban digitális képernyőkön hívják fel a figyelmet arra, milyen következményekkel jár, ha az utas az ittas viselkedésével akadályozza a járatok zavartalan indulását, illetve zaklatja a többi utast.

A szankciók az utazás megtagadásától a 80 ezer fontos bírságon és a légitársaság járataitól való eltiltáson át egészen a börtönbüntetésig terjedhetnek.

Egy 2017-ben, négyezer légiutas-kísérő részvételével készült kutatásból kiderült, hogy 87 százalékuk találkozott problémát okozó ittas utassal, a brit repülőtereken és az onnan induló gépek fedélzetén.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság Polgári Repülési Hatósága (CAA) már tavaly komolyabb fellépést követelt az ittas utasokkal szemben, akkor az előző évhez képest kevés változás történt, 2017-ben 417, 2018-ban 413 regisztrált incidens történt.

A brit repülőterek boltjaiban már olyan szatyrokban árulják az alkoholos italokat, amelyek kinyitása nem lehetséges éles tárgy (olló, kés) nélkül, hogy az utasok megvásárlás után közvetlenül a terminálban és a fedélzeten se férjenek hozzá az üvegek tartalmához (utóbbi egyébként is tilos).

Hirdetés