Nem tett le a nemzeti légitársaság megalapításáról a szlovén kormányzat, több befektetővel, köztük helyi cégekkel is tárgyal, az Adria Airways utódjának létrehozására azonban egyelőre nem szabtak határidőt.

Előkészítésre 70 millió eurót különített el a szlovén kormány egy új nemzeti légitársaság megalapításával kapcsolatosan az Ex-Yu Aviation híre szerint, a projektbe egy magánbefektetőt is be szeretnének vonni.

A gazdasági minisztérium arról tájékoztatott, hogy az összeállított terv visszafizetendő hitel és állami támogatás formájában érkező forrásokkal is számol, a kormányzat többféle lehetőséget is vizsgál a cég megalapítására.

Fotó: AIRportal.hu

Megjegyezték, hogy ettől függetlenül az állam folytatja a 6 millió eurós támogatási programját, amelyre a nem szlovén légitársaságok pályázhatnak, cserébe fenn kell tartaniuk a ljubljanai járataikat.

A Delo napilap szerint már folynak a tárgyalások az új légitársaság tulajdonosi összetételéről, a tárca több magánbefektetővel egyeztet, köztük helyi cégekkel, de a horvát nemzeti légitársaság, a Croatia Airlines képviselőivel is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A többi potenciális befektetőről a minisztérium nem adott tájékoztatást. Korábban az áruszállító üzletágban jelen lévő helyi Solinair is érdeklődött a lehetőség iránt. A cég a Lufthansával szeretett volna megegyezni arról, hogy átveszik a frankfurti, müncheni, zürichi, és brüsszeli járatokat, az Air Slovenia néven elképzelt légitársaságuk a terveik szerint Amszterdammal, Szkopjéval, Tiranával és Pristinával is összekötötte volna a szlovén fővárost.

Az Adria Airways tavaly szeptemberben jelentett csődöt, pár nappal később a Lufthansa már rá is repült a fontosabb repülőterei és Ljubljana közti járatokra. Egy hónappal a leállás után már megkezdődtek a tárgyalások a német légitársasági csoporttal az új cég megalapításáról.

Ezzel párhuzamosan az ország vagyonkezelője elkezdte az üzleti terv kidolgozását, amelyben öt repülőgépes flottával és 200 dolgozóval kalkuláltak.